Цветан Енчев за „фалшивите сертификати”: Няма никаква възможност това да се случи


Управителят на една от фирмите, която според прокуратурата е извършвала изключително мащабна престъпна дейност даде интервю за Maritime.bg.

Г-н Енчев, опишете операцията, при която във вашия дом и офиси влизат на проверка органи на МВР?
На 31 май около 9ч. сутринта в жилището ни и седалище на САПКО С.Е. определени групи искаха достъп със заповед за обиск. Адвокатът ни Димо Цветков дойде, а обискиращите го изчакаха любезно. Мога да кажа, че последвалият обиск бе извършен професионално. Групата си имаше разследващ полицай-ръководител, имаше си поемни лица и двама полицаи. Проведоха си за 3-4 часа обиска, който бе забавен още с около час и половина, тъй като изчакаха да дойде компютърен специалист, който прегледа домашния ни компютър, лаптопа ми и един стар лаптоп от преди 11 години, който отдавна не функционира. Понеже офисът е много малък, в жилището си имам архив на документация, която трябва и се изисква да се съхранява между 5-10 години. Имам дори дискети от преди 18 години, когато всичко се обработваше чрез дискети и ленти, взеха и тях, взеха документи, взеха и рекламни флашки на корабособственици и рекламни материали, които са ни ги предоставяли когато са идвали на презентации. Мисля че това беше, някъде към 5-7 пакета.

Какво беше отношението на полицаите?
Много коректно и уважително, допитваха се за различни неща.

Какво беше отношението на полицаите, които проверяваха вашия офис?
В същото време се получаваше периодична информация по телефона, било чрез адвоката ни или някой от полицаите. Няколко пъти ми се обадиха от офиса – служителка, помощничка на адвоката и съпругата ми, за непрекъснати нарушения. Като изблъскване от помещението на другата адвокатка А. Казасян от г-н Марин Иванов Папаризов – полицай I степен. Г-жа адвокатката подаде незабавно жалба към Районния Прокурор, на която и към момента няма отговор. Абсолютно нагло и демонстративно държание, както разбирам – пушене в офиса, никаква хигиена,оставили са в окаяно състояние санитарния възел, изтръгване на кабели, прекъсване на интернет връзки, разрушаване на имущество. Изчезнаха между другото дребни неща, които са с важна сантиментална стойност за нас– 25 центова монета с нумизматична стойност, която беше от най-скъпия кораб в света DISNEY FANTASY, от моя кабинет от масичката ми – беше на една поставка. Липсват сувенирчета малки, също от различни кораби. Две бутилки уиски, мисля, че дори бяха отворени преди това, смятали явно да правят парти за уикенда. Както, че са се опитвали да вземат TV монитора от стената, които е за рекламна цел, съпругата ми едва е успяла да ги разубеди, и са й казали, че в транспортна (полиция, б.р.) нямат телевизор и европейското да гледат. Такива неща установих, съвсем дребни… Около 15:30-16:15 адвокатът ни ме закара с неговата кола до офиса, преди да влезе се представи и показа картата си, дознателят, който беше ръководител въобще не дойде.  Г-н Марин Папаризов –полицай I степен, настояваше да напуснем, дори с вратата се опитваше да ни изблъска, тъй като упорито със сила блъскаше вратата от неговата страна. Помолих два пъти да ме допуснат, дойде г-н Найденов (ръководител на операцията, б.р.), той дори не ни изслуша, и със адвоката не говореше, само каза «не, аз решавам тука». Ние отидохме да пием кафе в барчето на ул. Цар Асен, отсреща, след което отново се върнахме, те бяха започнали вече да изнасят кашони, техника и материално имущество.

Какво бяха започнали да изнасят?
Това бяха абсолютно всички документи, които са на хартия. Компютърният специалист си изгуби няколко часа да работи с компютрите. Взеха и тях – нормално е да бяха описали компютрите папка по папка, файл по файл – на всеки компютър на десктопите са изнесени всички най-важни файлове, които специалистът добре разглеждаше и видя. Файловете също са подредени по азбучен ред, но нищо не беше описано, въпреки нашето настояване. Нито една папка и документ от досиетата на кандидатите също не бяха описани. Повече от 10 кашона. Защото нали ви е ясно, а и по всичко личи, че после всеки може да сложи каквото и да е било, а може би и това да се цели.

Има ли камери във вашия офис и работиха ли по време на операцията?
Има да, но по време на операциите са ги изключили, когато са влезли.

В крайна сметка какво беше изнесено от вашия офис?
Пет компютъра, има два принтера – 1 цветен и 1 черно-бял, една ламинатна машина и два скенера, от които 1 е взел дал и почти не работи. Включително са иззети трите компютъра, които са на Linux, които не могат да изпринтват каквото и да е било, молбата ни беше да ги оставят, да ни позволят поне да можем да запазим регистрите си, контактите, но всичко беше иззето безкомпромисно.

Какво беше оставено?
Оставена беше машина «3 в 1» и другите два компютъра на Linux. Естествено мрежовата система беше разрушена, всички кабели изтръгнати, интернета и до днес е нестабилен, тъй като беше изтръгнат и счупен основният рутер.

Този офис може ли да функционира?
Всичко е изтръгнато, няма информация, всичко е иззето. Включително конфиденциалната информация с нашите корабособствениците, адресите на фирмите, умишлено бяха взети договорите на хората, които трябваше да пътуват в близките дни. Изземвана е целенасочено информация за клиентите ни, техните адреси, всички рекламни материали за тях, както и документи на кандидатите, които са ги предоставили за оформяне на пътуване, виза или скорошно заминаване. Целта след тези резултати е ясна, незабавно да се спре работата на нашия офис, за да не можем да реализираме нашата дейност и да се компрометираме пред нашите партньори.

Какво ще стане с тези хора?
Загубиха договорите си средно по 3-4 хил. долара на месец за 6-7 месеца, които може да се опитат да съдят нас, тъй като ние нееднократно помолихме да ги оставят, дори подадохме жалба, няма отговор вече 11 дни. Взеха се личните данни и личните банкови сметки и извлечения от банковите сметки на хората, което за мен си е чиста проба кражба на интелектуална и материална собственост… Нашият бизнес е само информация.

Колко служители имате в офиса?
Имаме 2 служителки само.

Тази операция е проведена заради досъдебно производство. Било е задържано лице, което твърди, че е придобило сертификат от вас?
Не са ни дали информация по този повод. Да, възможно е, може би, има всякакви досъдебни производства за всякакви хора.

С какво тогава си обяснявате провеждането на операцията?
През последните 7-8 години, нашата фирма е доста сериозен фактор, оперира над 125 кораба от всички типове, представлява над 80% от всички пасажерски круизни линии и всяка година имаме по 12-14 интервюта, на които се явяват между 400-600 човека. Месечно заминават 150-180 човека, а към момента имаме 4000 човека работещи на кораби и между 11-12 000 регистрирани. Когато пазарът в България е много малък и има около 25 000 морски лица регистрирани, да изпратиш 4-5 хил., и то да ги пращаш всяка година и да ги увеличаваш и да идват директно корабособственици тук да правят селекция, това е респектиращо за конкуренцията, защото тук пазарната ниша е малка, няма достатъчно работа за всеки, а когато в България някой иска да конкурира не подбира средства и не се колебае да елиминира и компрометира всеки по пътя си.

Вие правите предположение, че това което се случи е следствие на определени действия от страна на конкуренти?
Не, не правя предположения, категорично казвам, че това си е отдавна подготвяна програма, организация. Предполагам, че това е добре организирано за да ни изместят от пазара.

Какво ще правите сега?
Направени са така нещата, че не можем да работим. Трудно се справяме, много трудно, работим все пак, работим, не сме престанали, тук сме. Учудващ е фактът за тези писаници за матрици, печати, стотици документи – всичко това. Тъй като нашата работа е с свързана с документи, с приемане на документи от кандидатите, сканиране и изпращане. Те непрекъснато се изпращат за да бъдат одобрявани от корабособственици, но това че постоянно се тиражира относно организирани престъпни схеми, печатници, това се осъществява целенасочено, като се цели да се спре дейността ни и да ни измесят от позицията ни на фирма със своето място на пазара. Само една е целта – изтласкване от пазара, което както много добре виждате се случва много често в България.

Вие сте категоричен, че фалшификации не са извършвани?
Няма как да се извършват. Ние работим с тези хора и ги изпращаме, ние не можем да ги изпращаме с фалшив документ, тъй като те не могат да пътуват, да работят. Като тръгват им се проверяват документите. За да преминат сме ги сканирали и изпратили до корабособствениците, които също правят проверки и чак тогава ги изпращаме. Няма никаква възможност това да се случи. Няма и логика да си вредим и при такъв поток и обем работа на изпращани морски специалисти да се занимаваме с каквито и да било афери , каквито има в болните мозъци на организаторите и създателите на съшитата с бели конци историйка, която може би действително някой играе и се опитва да препише на коректните и спазващи правилата сериозни фактори в бизнеса.

Имате ли информация изобщо някога да е имало фалшиви сертификати?
От 10-12 години наистина в пространството, в морския бизнес, се говори за неверни документи, доколкото знам нееднократно са залавяни хора, принасящи такива документи – на всякакви нива, на всякакви позиции. Викали са ме мен два пъти за да ме питат като свидетел какво знам и дали съм наясно. Даже веднъж са ме викали за мнението ми и съм казал каквото съм мислил и съм знаел.

През последните месеци да сте имали спорове с конкуренти или държавни служители?
Аз спречквания не съм имал. Имали сме разговори относно организацията на работата и това, че примерно от 2-3 години има нови разпоредби за заверяването на екипажни списъци и трябва да се издават служебни бележки на български и аз съм бил против. Това е така, защото много хора ходят по далечни дестинации, по държави и от третия свят където имат много сериозни изисквания за влизане в пристанището. Единствено съм настоявал, че щом има наредба, която позволява да се издават и потвърждават екипажни списъци, ние бихме желали това да се спазва за сигурност на нашите морски специалисти – това е за което съм бил на различно мнение с някои хора, които са били в съответната позиция, евентуално да искат друг начин на заверка.

Много хора са коментирали появилата се информация, твърдят, че сте им искали пари за качване?
Нали знаете, че като има 10-15 000 човека, кандидати, от всички специалности, прослойки, дори националности и когато след близо 18 г. се развиваш и си прогресирал, много лица и фактори не те харесват, хич дори не си удобен. Има кандидати, специалисти, които пътуват повече от 10г.  с наше съдействие и за които съм дочувал и получавам информация, че ни плюят и злословят по наш адрес, дори се организират в оплюването, и само защото може би те още пътуват, а ние сме тук. Да не мислите, че е по-лесно да работиш по 24-25 часа на ден, да се занимаваш с човешки фактор ден и нощ, да поемаш цялата отговорност, да си в състояние да решаваш във всеки един момент сложни казуси от субективен характер. За нашата работа ние си получаваме възнаграждението за което плащаме данъци по официален път, от нашите партньори. Стар български обичай е да се гледа паницата на съседа, няма значение, че много от тези специалисти получават изключително високо заплащане, но е друг въпросът кой, как и къде ги харчи.  За през годините може да се види в отчети, във всичко, ако се направи една сметка – колко хиляди човека са отишли и по една средна статистика на заплатите може да се направи сметка колко пари са влизали в държавата. Така че ако се направи една калкулация хич няма да е чудно ако излезе доста сериозен дял като инвестиция за българската държава и за марката България, защото тези хора отиват да представляват България и тук си харчат и инвестират парите.

Записа А. Тодоров

Maritime.bg – България

варнаСапко ЕнчевСапко С.Е.сертификатиЦветан Енчев
Коментари (14)
Коментирай
 • Capt Georgi

  Отново пълна лъжа и помия!
  Най – накрая да вземе да си признае за фалшифите сертификати и флагови документи, та да затварят по – бързичко пародието на кантора за морски специалисти.
  Май следващата стъпка е да започнем да подкрепяме коментарите си с документи, ако сайта ни позволи…

 • 123

  Оффф, разплаках се. Цецооооо, на кого ни оставяш, Цецооо…

  • Pepi

   NA KOSMOS NA KOSMOS

  • hahahah

   da e jiv i zdrav

 • 123

  А, ма те KOSMOS праят ли от наште сертификати?

 • eto go batko

 • Къде е батко?

  Бати цецко с две пички,демек еб@тел го раздава.БГ-плейбой:))
  Ми те мнооо грозни бе цецо,мязат на траверси бе:)))
  Глей само бай Мюмюн сиганина да не те гушка така там за където си се запътил…:)))Получи ли си го маймуно такава?Полека лека на всички ви ще ви дойде реда,за всички вас ще има от „баницата“ с късметчетата.Щото се самозабравихте!Пазара бил много малък и свит,25000 морски лица само!Ми той скоро пазара ще стане само 50 човека даже!Стой та гледай!
  Бати Бойко,идете с Цв.Цветанов по Варна и Бургас и най-вече по Варна за да разровите малко ла@ната!Доста ла@на има…!Галевци,малевци,брендо,мрендо направо бледнеят!

 • Haralampi

  Ойййй, мамин сладък…

 • PANO KAPITANO

  На всяка свиня и идва коледата.За тази от снимката това трябва да е само прелюдията.Всеки си получава заслуженото в този живот.

 • sailor

  Цецо какво ще правя сега? Не мога да се кача без сертификат от теб:))

 • Ninio

  Sigurno pe4atnicata se e prenesla v diskotekata, 6tom ofisa e v takova okaiano sastoianie – gorkia 🙂

 • Димитър Димитров

  Ехххххххххх! тъкмо от рулеви директно щях да ставам Капитан, те взели че хванали Цецо !

 • ДА БЕ ДА

  Ако си мислите, че Cosmos са много стока …. ХА ХА ХА !!! Успех! И като не ви харесва Енчев не се занимавайте с него!! Или се чудите къде да си чешете езиците. Вместо да “ лалате “ по форумите си намерете фирма, която ви устройва, да са коректни към вас и оценяват вашите знания и умения! Ако затегнат „колана“ повечко, да не започнете да страдате от „задух“ ???? Да не говорим за държавата, по-голям корупционен и престъпен орган (институция или както искате така го наречете) НЯМА!!!!!Който е бил в офиса знае за какво става дума, а има и много доволни хора. И не ми казвайте,че никой от вас, ако има връзка не се е възползвал или няма да се възползва! А да не говорим, колко хора сами дават блестящата идея да придобият сертификат по „бързия“ начин. Имате поне един такъв познат, нали?