Зеленски иска удължаване на износа на зърно през Черно море

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред постоянния представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд, че договорената с посредничеството на световната организация сделка за износ на зърно през Черно море, която деблокира три големи украински пристанища, трябва да бъде удължена, предаде Ройтерс.

„Необходимо е споразумението за износ на зърно да продължи и в бъдеще. Украйна е готова да остане гарант за световната продоволствена сигурност“, написа той в Телеграм след разговори в Киев с Томас-Грийнфийлд.

Представителката на САЩ в ООН увери украинските фермери, че удължаването на военното споразумение за улесняване на доставките на украинско зърно и други стоки през Черно море е приоритет за ООН, отбелязва Асошиейтед прес.

Споразумението, което Русия и Украйна подписаха поотделно с ООН и Турция, изтича на 19 ноември.

В разговор със земеделски производители и репортери в предприятие за съхранение и преработка на зърно в Киев Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че смята Украйна „за житницата на света“.

Войната „наистина се отрази на целия световен пазар на храни“, с това, че Украйна не е в състояние да изнесете зърното си, добави Томас-Грийнфийлд.

Руският заместник външен министър Андрей Руденко заяви, че Кремъл все още не е решил дали да удължи споразумението си с Турция и ООН.

„Все още имаме време. Гледаме как се изпълнява това споразумение след възстановяването на нашето участие“, отбеляза той, като изрази недоволството на Москва и припомни, че от страна на ООН е поета отговорност за решаване на проблемите, засягащи Русия.

Представителите на Русия в ООН заявиха миналия месец, че подновеното споразумение трябва да позволи увеличаване на руския износ на храни и торове. Въпреки че международните санкции не са насочени срещу тези стоки, корабните и застрахователните компании не са склонни да работят с Русия след нахлуването ѝ в Украйна, отбелязва АП.

Руденко подчерта, че Москва ще разгледа „всички фактори“, решавайки дали да одобри удължаването.

Зърнената инициатива е рядък пример за сътрудничество между Украйна и Русия. Повече от 10 милиона тона зърно на 397 кораба бяха изнесени от украинските пристанища.