Турция предлага износ на „други хранителни продукти“ през коридора в Черно море

Президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, обсъдиха в телефонен разговор в неделя доставките на зърнени товари от черноморски пристанища на Украйна, предадоха световните новинарски агенции, като се позоваха на съобщения и от двете страни, информира БТА.

„Президентът Ердоган изрази искреното си желание за прекратяване на руско-украинската война във възможно най-кратък срок“, съобщи турското президенство.

Турция действа като посредник на Организацията на обединените нации по споразумението за износ на зърно, което бе удължено с още 120 дни, считано от 19 ноември.

Украйна и Русия са два от най-големите производители на зърно в света.

В телефонния разговор Ердоган е заявил, че Анкара и Москва могат да започнат да работят по износ и на други хранителни продукти и стоки през Черноморския зърнен коридор, съобщиха от офиса на Ердоган.

По Черноморския хуманитарен коридор са транспортирани над 13 милиона тона зърно, като е възможен и износ на други хранителни продукти, е заявил Ердоган в телефонния разговор.

Русия призова ООН да настоява пред Запада да отмени някои санкции, за да се гарантира, че Москва може свободно да изнася своите торове и селскостопански продукти – част от споразумението от 22 юли, която според Москва не е изпълнена.

„Сделката има сложен характер, който изисква премахване на пречките за съответните доставки от Русия, за да се посрещне търсенето от най-нуждаещите се страни“, заяви Кремъл в съобщение за телефонния разговор.

От руска страна бе съобщено, че Путин и Ердоган са обсъдили и инициативата за създаване на хъб в Турция за износ на руски природен газ.

Путин предложи тази идея през октомври като начин за пренасочване на доставките към Европа от руските газопроводи „Северен поток“, които бяха повредени при експлозии през септември. Ердоган подкрепи идеята.

„Беше подчертано особеното значение на съвместните енергийни проекти, преди всичко в газовата индустрия“, заяви Кремъл за телефонния разговор.