Илко Ангелов, „Варса шипинг“: Ще се направи опит за връщане на кораб Vera Su в търговска експлоатация

Ще бъде направен опит за връщане на кораб VERA SU в търговска експлоатация при провеждане на ремонт. Това заяви пред Maritime.bg Илко Ангелов, управител на базираната във Варна „Варса Шипинг“, агент на бъдещия нов собственик на кораба.

„Варса шипинг“, като представител на чуждестранна компания, бе единствен кандидат в обявения от ИА „Морска администрация“ търг за продажба на злощастния кораб, заседнал през 2021 г. в района на защитена местност „Яйлата“.

Компанията предложи да придобие плавателния съд, който понастоящем се намира в „Терем Флотски арсенал“, на обявената за начална цена от 276 000 долара без ДДС.

„Ние сме представители и пълномощници на купувача“, заяви Ангелов. По думите му новият собственик е дружество с краен собственик в Литва.

„Сделката все още не е финализирана, но това предстои да се случи в близките дни. Ще бъде направен опит за връщане на кораба в търговска експлоатация, след извършване на ремонтни работи“, каза още Ангелов.

Maritime.bg припомня, че моторният катер на „Варса шипинг“ „САМАРА“ бе активиран в операцията с кораб VERA SU. „САМАРА“ осъществяваше прехвърляне на част от горивото от танковете на заседналия кораб.

Моторен кораб VERA SU (IMO: 8611219), плавал под флага на Панама, заседна на скалистия бряг в района на защитена местност „Яйлата“ на 20.09.2021 г. Корабът е построен през 1989 г. Съдът има дедуйет 3 217 t., дължина 89,21 м. и широчина 12,5 м., гази 4,7 м. В 0016 ч. на 26.10.2021 г. заседналият моторен кораб бе снет от плитчината и провлачен до Варна.

Вижте всичко по темата на www.verasu.bg или по-долу.

Коментари (0)
Коментирай