Флотът унищожи поредна мина, открита от кораб източно от нос Кочан

Хидрографската служба на ВМС излъчи навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в акваторията на Черно море днес, 24 януари.

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в Щаба на Военноморските сили в 17:05 часа на 23 януари 2023 г. от Морския спасителен координационен център.

Обектът е забелязан на 14.8 морски мили източно от нос Кочан (най-южната точка на защитена местност „Смриките“, разположена южно от Обзор и северно от Иракли, б.р.), от моторен кораб, плаващ под украински флаг.

Хидрографската служба на ВМС излъчи навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе назначен район на търсене, в който действат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб – базов миночистач „Прибой“, с командир капитан III ранг Станислав Георгиев, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Екипажът на вертолета открива обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб.

На борда на базов миночистач „Прибой“ се намират военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Петър Найденов. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение.

В 14:40 ч. същата е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, за да осигурят безопасно корабоплаване в българските морски пространства, съобщават от флота.

Maritime.bg припомня, че ден по-рано ВМС унищожиха мина открита край шабленското село Тюленово.

Вижте още тук:

Снимки (ВМС):

Коментари (0)
Коментирай