Румъния отрече ракети, изстреляни от руски кораби в Черно море, да са навлезли във въздушното й пространство, както твърди Украйна

Две руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова, преди да влязат в Украйна, заяви началникът на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни, цитиран от Ройтерс.

Снимка: Денис Абрамов/Sputnik

По думите му двете ракети „Калибър“ са били изстреляни от Черно море, предаде БТА.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да потвърди информацията от независим източник.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше помолен за коментар по случая, но пренасочи въпроса към руското министерство на отбраната, отбелязва ТАСС.

Румънското министерство на отбраната каза, че засега няма потвърждение, че руски ракети са навлезли в румънското въздушно пространство.

Обновена (1612 ч.):

Системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили е засякла в петък въздушна цел, изстреляна от Черно море от кораб на Руската федерация, близо до Кримския полуостров. Най-вероятно става дума за крилата ракета, която е продължила да се движи във въздушното пространство на Украйна, след това на Република Молдова и отново е навлязла във въздушното пространство на Украйна, без да пресича това на Румъния в нито един момент.

Най-близката точка от траекторията на ракетата до въздушното пространство на Румъния е регистрирана от радарни системи на около 35 километра североизточно от границата, се казва в изявление на Министерството на националната отбрана, цитирано от Аджепрес. Румънските власти са приложили всички стандартни процедури от момента на откриване на изстрелването на ракетата до пълното изясняване на ситуацията.

От разпространена до медиите информация става ясно още, че в 10:38 часа два самолета МиГ-21 Лансър на румънските военновъздушни сили от бойната служба на Въздушната полиция под командването на НАТО, които по това време са изпълнявали тренировъчен полет, са били пренасочени към северната част на Румъния като опция за допълнителна реакция, ако се наложи. След около две минути ситуацията е била изяснена и двата самолета са продължили първоначалната си мисия, уточняват от Министерството на отбраната на Румъния.