Варна върху карта на Плачидо Калойро е Олива от 1621-1665 година

Отсечка от картата на Плачидо Калойро е Олива от 1621-1665 г. със западния бряг на Черно море и Варна (barna). Тук представената карта е от колекцията на Бари Лорънс Рудерман (Barry Lawrence Ruderman, Antique Maps Inc., La Jolla, California, United States).

Картата на Плачидо Калойро е Олива* е създадена в Месина, Сицилия. Тя е върху пергамент, фино обработена телешка кожа, с размери 28,5 x 17,8 инча. 

Картата е богато украсена с многобройни планини, с 2 големи рози на ветровете, половин роза и 13 по-малки рози. Имената на крайбрежните градове са изписани с червено или кафяво мастило, по-големите региони и държави – с тъмно мастило. Реките са отбелязани в синьо.

На изток са представени манастирът „Света Екатерина“ в планината Синай, хълмът Голгота в Йерусалим с три кръста, и река Йордан. На върха на планината Арарат е представен кораб с такелаж и мачти (Ноевият ковчег).

Територията на България е означена с надпис Romania.  

Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесена и Варна (barna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени taiasca (нос Калиакра), barna (Варна) и sisopol (Созопол).

Топоними по западния бряг на Черно море: costansa (Костанца), pangalai (Мангалия), laxinixio (нос Шабла), gauarna (Каварна), carbona (Балчик), castrisi (резиденция „Евксиноград“), barna (Варна), mauro (Черни нос), clamia (Обзор), cdeman (Емона), misebia (Несебър), sisopol (Созопол), asine (Маслен нос), gastopol (Ахтопол), stapara (Инеада). 

* Фамилията Олива е с каталонски произход. Тя е активна през XVI и XVII век. Олива се преместват от Палма де Майорка в Месина, Сицилия, Италия. Известно е, че поне тринадесет членове на фамилията са правили морски карти между 1538 и 1673 г. Плачидо Калойро е Олива е един от последните от рода Олива, които правят карти.

Placido Caloiro e Oliva, Chart of the Mediterranean and Black Sea, 1621-1665. Barry Lawrence Ruderman, Antique Maps Inc., La Jolla, California, United States.