Украйна иска удължаване на зърнения коридор в Черно море с включване на пристанищата Херсон и Николаев

Често изискват нерегламентирана документация, отказват да работят по време на работното време и търсят всякакви неоснователни причини, за да се спират конкретни проверки.

Това се казва в съвместно излявление на украинския външен министър Дмитро Кулеба и министъра на инфраструктурата Александър Кубраков по повод работата по Черноморския зърнен коридор от страна на руските инспектори.

Срокът на ръководената от ООН с партньорството на Турция инициатива, осигуряща износа на зърно от три украински черноморски пристанища – Одеса, Южни и Черноморск, изтича през следващия месец.

Според украинските министри, руските инспектори „целенасочено забавят обработката на корабите“ и в момента има около 140 плавателни съда, които очакват разрешение за преминаване през зърнения коридор в Черно море.

Украйна твърди, че се осъществяват едва половината от договорените 10 ежедневни проверки на кораби.

Украинските министри твърдят, че ако е липсвало настоящото „целенасочено забавяне“ вече е можело да бъдат изнесени допълнителни 10 млн. тона зърнени товари.

Източници, близки до преговорите, които се водят и в момента за удължаване на инициативата, твърдят че Украйна настоява да бъдат включени и пристанищата в Николаев и Херсон.