Украйна: Блокирането на корабоплаването, дори по време на война, е грубо нарушение на международните конвенции

Украйна настоява за възстановяване на свободното търговско корабоплаване в Черно море. Това заяви пред телевизия „Ал-Джазира“ зам.-министърът на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков, предаде CTFS.

„Украйна играе ключова роля в осигуряването на баланса на световната продоволствена система. Наличието на украинско зърно на световните пазари се отразява в цените и подкрепя глобалната продоволствена сигурност“, отбеляза той.

Васков коментира, че от октомври Черноморският зърнен коридор осигурява само 40% от износа поради „възпрепятстването от руснаците на проверките на кораби на Босфора“.

Той твърди, че руската страна едностранно и целенасочено намалява броя на проверяващите екипи до 3, а след това прибягва до удължаване на времето на самите проверки.

„В резултат средно имаме не повече от 6 проверки на ден, което е критично нисък показател“, казва той.

Васков припомни още, че срокът на действие на зърнения коридор в Черно море изтича на 18 март и вече е стартиран процес на преговори с партньорите по инициативата – ООН и Турция, относно условията и сроковете за неговото удължаване.

„Очакванията ни са да продължи поне една година. Земеделският пазар трябва да планира обемите за дълъг период, а не за 120 дни“, каза Юрий Васков.

„Освен това обръщаме внимание на международната общност, че блокирането на търговското корабоплаване, дори по време на война, е грубо нарушение на международните конвенции, по които Украйна е страна. Още веднъж призоваваме Международната морска организация на ООН, която е гарант на безопасността на световното корабоплаване, да направим всичко възможно и да възобновим търговското корабоплаване в Черно море“, каза още Юрий Васков.

Сега заради действията на Русия в край Босфора има над 150 плавателни съда, очакващи проверки за преминаване през зърнения коридор, коментира украинецът.

По-рано ООН изрази надежда, че споразумението за коридора в Черно море ще бъде удължено през март.

Украйна подчерта, че е критично необходимо не само да продължи инициативата при предишните условия, но и да бъдат отворени и още пристанища.