„БМФ Порт Бургас“ откри нов Интермодален терминал край София

Частният пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ АД – концесионер на Пристанищен терминал „Бургас Изток-2“ и Пристанищен терминал „Бургас Запад“, откри Интермодален терминал в Индустриална зона „Божурище“, на който ще се обработват морски контейнери, разтоварени в пристанище Бургас, и предназначени за клиенти в западната част на страната, и обратно. 

Снимка: БМФ Порт Бургас

Транспортирането на контейнерите между Бургас и София ще се осъществява с жп транспорт, в съответствие с новите европейски тенденции за преминаване към по-щадящи околната среда решения за транспорт на товари.

По време на официална церемония за откриване на терминала изпълнителния директор на „БМФ Порт Бургас“ АД Борис Балев представи пред гостите предимствата му като основно свързващо звено между пристанището в Бургас и европейската мрежа от интермодалния терминали, което обуславя възможността България да поеме нови потоци товари от Изток към Западна Европа.

Снимка: БМФ Порт Бургас

Терминалът е разположен в сърцето на Балканите – по протежение на жп линията „София-Банкя“, и е на около 5 км от Околовръстното шосе на столицата. Ключовата му локация гарантира гъвкавост на доставките на контейнери до/от вътрешността на страната, както с автомобилен, така и с железопътен транспорт.

Терминалът е регистриран като временен и митнически склад. Оперативната му площ е 27 000 кв.м., а годишният му капацитет се изчислява на 60 000 TEU. Инвестицията в изграждането му възлиза на близо 9,4 млн. лева. 

Снимка: БМФ Порт Бургас

Церемонията по откриването се проведе на новоизградената площадка, а на събитието присъстваха над 130 гости – представители на институциите, клиенти и партньори, между които Николай Шушков – заместник-министър, МРРБ; Красимир Папукчийски – заместник министър, МТС; представители на МТИТС; представители на Община Божурище; д-р Антоанета Барес, Изпълнителен директор на НКИЗ ЕАД; Златин Крумов, Генерален директор на ДП НКЖИ; Синем Таштан – търговски съветник към посолството на Република Турция; Бурхан Немутлу – председател на УС на Българско-турска търговско-индустриална камара; Анна Натова, ДППИ; представители на БДЖ Товарни превози ЕООД.