Украйна денонсира споразумението за сътрудничество с Русия в Азовско море и се оттегля от BLACKSEAFOR

В петък Върховната рада на Украйна денонсира всички споразумения за сътрудничество с Русия в Азовско море. Това съобщи депутатът Ярослав Железняк. „Парламентът денонсира всички споразумения с Русия за Азовско море“, написа той в канала си в Telegram.

Според Железняк Радата е денонсирала Договора между Руската федерация и Украйна за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския проток. Освен това депутатите гласуваха за оттеглянето на Украйна от Споразумението за създаване на Група за черноморско военноморско сътрудничество (BLACKSEAFOR), предава ТАСС.

Споразумението между Руската федерация и Украйна за сътрудничество в използването на Азовско море е подписано в Керч на 24 декември 2003 г. В документа се отбелязва значението на Азовско море и Керченския проток за икономическото развитие на двете страни, както и необходимостта от запазване на Азово-Керченската акватория като цялостен икономически и природен комплекс.

На 2 април 2001 г. в Истанбул България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна подписаха споразумение за създаване на Черноморска група за военноморско сътрудничество. Сред целите на създаването на BLACKSEAFOR бяха насърчаването на сигурността и стабилността в Черно море и извън него, укрепването на приятелството и добросъседските отношения между държавите от региона и увеличаването на взаимодействието между военноморските сили на страните.

Maritime.bg припомня, че идеята за формиране на многонационално съединение, съставено от различни типове военни кораби, възниква през 1998 г. на втората среща на командващите на ВМС във Варна.