Строят ново корабно място в Пристанищен терминал Бургас – Запад

Официално бе открита строителната площадка на проект REBIRTH28 „Изграждане на кейова стена за корабно място № 28, техническа инфраструктура и съоръжения“. Проект REBIRTH28 е свързан с изграждането на ново дълбоководно кейово място № 28 на терминал Бургас Запад в Пристанище Бургас.

Цели се създаване на нова пристанищна зона, предназначена за обработка и съхранение на контейнери, и прилагане на мултимодални решения с ниски емисии за придвижване на товарните потоци от кораби към железопътни линии и обратно.

Част от проекта също има за цел да възстанови функционалността на железопътните релси, разположени вътре в терминала, за да увеличи дела на железопътния транспорт не само в рамките на пристанището, но и към/от вътрешността на пристанището.

Новото корабно място с оперативна дължина на кея 260 м. и дълбочина 15.5 м. ще бъде проектирано да обслужва най-новото поколение контейнеровози, оборудвано с най-съвременни съоръжения, за да отговори на нуждите на нашите клиенти. С новия кей не само ще можем да приемаме контейнеровози, които не могат да акостират другаде в България, но и ще направим първите стъпки за внедряване на решения за електрозахранване на кораби от брега в нашето пристанище, коментираха пред Maritime.bg от „БМФ Порт Бургас“ АД, концесионер на Пристанищен терминал „Бургас Изток-2“ и Пристанищен терминал „Бургас Запад“.

Очаква се новото корабно място да бъде въведено в експлоатация през месец март 2025г.

Инвестицията за изграждането му се изчислява на между 55 и 60 милиона евро.

С това разширение ние се стремим да укрепим позицията си на водещо контейнерно пристанище в Черноморския регион и да предложим по-добра свързаност за фирми, които искат да внасят или изнасят стоки. Също така се стремим да намалим въглеродния си отпечатък и да насърчим екологичните обработка и транспортиране на стоки, казват още от частния пристанищен оператор.

Разширението на кейовия капацитет ще доведе и до увеличаване на възможностите за превоз на товари през порта, което в перспектива води до увеличаване на възможностите за международните коридори, преминаващи през БМФ Порт Бургас, като коридор Ориент/Източно Средиземноморието, коридор TRACECA и TITR /Среден коридор, отбелязват още от „БМФ Порт Бургас“ АД.

Вижте още: