Иван Костов: Товарооборотът на Пристанище Варна може да бъде увеличен пет пъти

Товарооборотът на Пристанище Варна може да бъде увеличен пет пъти. Това каза във Варна лидерът на ДСБ – Иван Костов, предаде репортер на Maritime.bg.

Делегация на ДСБ е посетила Китай където са проведени срещи с високопоставени представители на правителството. „Поискахме подкрепа“, каза Костов. „От китайска страна ни убедиха, че са готови да подкрепят „голям стратегически инвестиционен проект в България“, допълни още той.

По думите на Иван Костов са осъществени срещи с три потенциални инвеститори. Лидерът на ДСБ не пожела да ги назове поименно, но посочи, че един от тях вече е бил в България, вторият е китайско дружество с най-голям опит в инвестициите в Източна Европа, а третият е най-голямото пристанище в Китай.

„Правителството има добра среда да предостави концесията на конкурс“, категоричен бе Костов.

Четейки от предварително подготвена записка, според него, стратегическият инвеститор трябва да бъде в състояние да използва важната граница на ЕС за обработка на товари от и за бързоразвиващите се икономики в Китай, Индия, Турция и Русия. Той трябва да привлече част от стоковите потоци и с функционирането си да увеличи товарите във вътрешните пътища и р. Дунав. Също така, според Костов – идеалният концесионер, трябва да спомогне за индустриалното развитие на Варна и Русе.

„Ние считаме, че при един успешно проведен конкурс, можем да привлечем във Варна, инвеститор, който да е в състояние да увеличи 5 пъти товарооборота на пристанище Варна“, каза Иван Костов. Според него именно неспособността да бъдат привличани стратегически инвеститори води до липсата на изход от кризата.

По думите на Костов става въпрос само за концесиониране на „действащата част на пристанището, а именно Варна – Запад“. „Там може да бъде направено разширение, което да увеличи корабните места“, каза той.

Костов изтъкна още, че местните власти се отнасят доброжелателно към проекта и заяви, че очаква подкрепа и от Симеон Дянков, такава вече била получена от транспортния министър Московски.

Maritime.bg – България

Иван КостовконцесияПристанище Варна
Коментари (4)
Коментирай
  • VW Passat

    TOZ NEGAR MNOGO SE RAZBRARZAL NESHTO

  • Vivit

    oooo pazi boje toz da konsultira koncesiqta bojeeee bojeee taq varna napravo ste se osrali otvsqkade kak izobshto go dopuskate toq deto vie go svalihte da vi govori to4no na vas varnenci za pristanishta! siguren sam che kostvo sega shte si vi go varne

  • misho.eu

    Точно на Костов министъра Вили Хаос разби Фериботния комплекс. И сега негъра ще идва да ми консултира пристанищата… Хората на последните избори ти показаха къде ти е мястото.