Продължават преговорите за Зърнения коридор в Черно море

Исканията на Русия във връзка с удължаване на сделката, която позволява износ на украински зърнени товари през Черно море, все още не са изпълнени, каза турски дипломатически източник, като добави, че Анкара „работи много усилено“ за продължаване на сделката, предаде Ройтерс, информира БТА.

Черноморският зърнен коридор, станал реалност с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърнени товари от три украински пристанища. Сделката бе удължена през ноември и е в сила до 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване.

Русия намекна, че пречките пред износа на нейните селскостопански продукти трябва да бъдат премахнати преди да разреши износът на украинско зърно през Черно море да продължи.

„Турция работи много усилено за удължаването на черноморската зърнена сделка, преговорите все още продължават“, каза турски дипломатически източник.

„Притесненията на Русия или по-скоро трудностите, пред които тя е изправена, все още не са преодолени. Но Турция си върши работата за постигане на споразумение между всички страни“, добави източникът.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза миналата седмица, че Анкара работи усилено за удължаване на инициативата. Чавушоглу обсъди въпроса с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на срещата на Г-20 в Делхи миналата седмица и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Доха през уикенда.

Руският селскостопански износ не е определен специално като обект на западните санкции, но Москва заявява, че ограниченията, наложени при разплащанията, логистиката и застраховането, са „пречка“ пред експорта на руски селскостопански продукти и торове.

Руското външно министерство заяви миналата седмица, че Москва ще подкрепи удължаване на черноморската зърнена сделка само ако интересите на собствените й земеделски производители бъдат отчетени.