Русия отхвърли американските обвинения за свален дрон над Черно море

Американските дронове събират разузнавателни данни, които впоследствие се използват от Киев за нанасяне на удари по руските сили и територията на Руската федерация. Това съобщи във вторник руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

„Неприемливата дейност на американската армия в непосредствена близост до нашите граници е причина за безпокойство. Ние сме добре запознати с целта, за която се използват такива безпилотни разузнавателни и ударни апарати“, каза дипломатът в коментар, разпространен от посолството във връзка с разбиването на американския дрон MQ-9 в Черно море.

Както припомни Антонов, Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза, че американски БПЛА извършват такива прелитания ежедневно.

„Какво правят на хиляди километри от Съединените щати? Отговорът е очевиден: те събират разузнавателна информация, която впоследствие се използва от киевския режим за удари по нашите въоръжени сили и територия“, каза посланикът.

„Нека си зададем един риторичен въпрос: ако например руски ударен дрон се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско, каква ще бъде реакцията на ВВС и ВМС на САЩ? Сигурен съм, че действията на американските военни ще бъдат безкомпромисен по своята същност, недопускащ „пробив“ в своето въздушно или морско пространство“, подчерта Антонов.

„Предполагаме, че Съединените щати ще се въздържат от по-нататъшни спекулации в медийното пространство и ще спрат да летят близо до руските граници“, каза още посланикът.

Според руското министерство на отбраната средствата за управление на руските въздушно-космически сили са регистрирали полет на американски дрон MQ-9 в района на полуостров Крим във вторник сутринта. Както уточниха от ведомството, полетът е извършен с изключени транспондери „в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на специална военна операция, предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти.“

Руското министерство на отбраната добави, че дронът в резултат на рязко маневриране е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с безпилотен летателен апарат и са се завърнали благополучно на летището за базиране, уточняват от военното ведомство.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, разработен от General Atomics Aeronautical Systems. Оборудван е с турбовитлов двигател, който му позволява да развива скорост над 400 км/ч. Максималната продължителност на полета на БЛА е 24 часа. Способен е да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно насочване.

Американски военни съобщиха във вторник, че два руски изтребителя „Су-27“ са извършили безразсъдно прихващане на американския дрон в международното въздушно пространство. В съобщението се казва, че руските изтребители са изхвърлили гориво върху MQ-9 – вероятно опитвайки се да го заслепят или повредят – и са летели пред него в небезопасни маневри.