Шойгу и Акар обсъдиха зърнения коридор в Черно море

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу обсъди по телефона с министъра на националната отбрана на Република Турция Хулуси Акар резултатите от изпълнението на Черноморската зърнена инициатива, съобщиха в сряда от руското военно ведомство, предаде ТАСС.

„По време на разговорите страните обсъдиха резултатите от изпълнението на Черноморската инициатива, както и други области на сътрудничество от взаимен интерес“, съобщи руското министерство на отбраната след разговора по инициатива на турската страна.

През миналата седмица Украйна съобщи, че сделката за продължаване действието на зърнения коридор е продължено със 120 дни.

Тази информация бе категорично отхвърлена от Москва.

Президентът на страната Владимир Путин даде да се разбере, че след 60 дни ще спре осигуряването на безопасни преходи през Черно море на кораби, изнасящи зърнени товари от Украйна, ако не бъдат изпълнени руските условия.

Федерацията очаква реципрочно да бъде допускан износ на зърнени товари и торове от руски пристанища, включително Мариупол.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин междувременно отбеляза, че 60-те дни са достатъчен период за обективна оценка на изпълнението на гаранциите на ООН за гарантиране на деблокирането на износа на руски селскостопански продукти и торове на световния пазар.