Застрахователите продължават да покриват износа на зърно от Украйна (засега)

Застрахователите продължават да покриват износа на зърно от Украйна през подкрепяния от ООН коридор през Черно море, въпреки необходимостта от повече яснота, каза високопоставен служител на Lloyd’s of London в четвъртък и след като споразумението за действието на коридора бе подновено за поне 60 дни, предаде Agriculture.bg.

Сделката, позволяваща безопасен износ на украинско зърно от три черноморски пристанища, първоначално сключена през юли миналата година с подкрепата на Турция и ООН, беше подновена в събота само за половината от планирания период.

Застраховката за кораби, влизащи в трите украински пристанища, обхванати от споразумението, е жизненоважна и полиците за военно покритие трябва да се подновяват на всеки седем дни.

„Съществува очевиден основен риск, че ако събитията се променят и някой иска да потопи кораб, апетитът ни да продължим с този вид рискове може да се промени“, каза Брус Карнеги-Браун от базирания в Лондон застрахователен и презастрахователен пазар Lloyd’s пред Ройтерс.

По-краткият срок на подновяване действието на коридора в Черно море породи опасения относно износа на товари след 60-дневния период, обявен от Руската федерация.

Съединените щати отхвърлиха руските искания санкциите на Запада да бъдат облекчени, преди Русия да разреши износа на украинско черноморско зърно след средата на май, заявявайки, че няма ограничения върху руските селскостопански продукти или торове.

„Бих си помислил, че всичко по-малко от 30 дни предизвестие за удължаване става малко проблематично“, каза Карнеги-Браун.

Има до 60 търговски кораба, които все още са блокирани в Украйна, над година след началото на войната с Русия, като застрахователите са изправени пред искове за поне половин милиард долара.

Попитан за тези твърдения, Карнеги-Браун каза: „Това число, каквото и да е то, ще започне да кристализира“.

„Ще продължа активно да преследвам всички възможности за улесняване на безопасното напускане на корабите, които не са обхванати от Черноморската зърнена инициатива“, каза днес генералният секретар на IMO Китак Лим в четвъртък.

Допълнителните застрахователни премии в Азовско и Черно море достигат 5% от цената на кораба, каза Алексей Кърчиомов, лектор от Морската арбитражна комисия към Търговската камара на Русия по време на 3-ата годишна конференция „Рискове в морското застраховане: най-добри практики, руски и международен опит“, предаде Maritime.News.

Корабите, влизащи в териториалните води на Русия и определени зони с висок военен риск извън тях, са под ограничено застрахователно покритие и откази от застраховка в някои случаи, каза още Кърчиомов.

Maritime.bg припомня, че президентът на Русия Владимир Путин даде да се разбере, че след 60 дни ще спре осигуряването на безопасни преходи през Черно море на кораби, изнасящи зърнени товари от Украйна, ако не бъдат изпълнени руските условия.

„Само ако нашата позиция бъде взета предвид, ще бъде осигурено честно и цялостно изпълнение на черноморската зърнена сделка. И в зависимост от това ще вземем решение за по-нататъшното ни участие“, каза държавният глава в понеделник, говорейки по време парламентарната конференция Русия – Африка.

Според него досега от общия обем на изнесеното зърно от Украйна „около 45% са отишли ​​за европейските страни, а само 3% – за Африка“. Путин отбеляза, че от 1 август 2022 г. 827 кораба са напуснали Украйна, но само 3 милиона тона зърно са изпратени в Африка, 1,3 милиона тона – в най-бедните страни в Африка.