Румъния освобождава рибарите ни, но не и корабите

Румънските власти са освободили екипажа на риболовен кораб БС 041, научи Maritime.bg.

Към 2020 часа продължават разпитите на другите два екипажа.

Според информация на Maritime.bg, северната ни съседка към момента няма да допусне отплаването на трите задържани плавателни съда, което обрича прехраната на 10 български семейства.

Информацията бе потвърдена и от Радко Влайков, посланик на България в Букурещ, който в ефира на БНТ заяви: „Приключи разпитът на единия от капитаните. Информацията, която имаме, е, че екипажът на този кораб, тримата човека, е освободен. В момента текат разпитите на капитаните на другите два кораба. Очакваме българските моряци да бъдат освободени. Корабите ще останат задържани“.

Снимка: Ал. Тодоров | Maritime.bg

Припомняме, че Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани са риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите има 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула.

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на риболовен кораб „ВЕНИ“ Красимир Петров, ето какво разказа той:

Maritime.bg припомня, че преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко по темата за незаконното задържане в Румъния на кап. Христо Спасов, четете тук

Задържани риболовни кораби в Румъния