Посланик Влайков за рибарите в Румъния: Най-важни са хората

Най-важно за нас в момента е да бъдат освободени риболовците от трите задържани български риболовни кораба. Това заяви пред Maritime.bg посланикът на България в Република Румъния Радко Влайков.

„Очаквам до минути да бъде потвърдено, че и екипажите на другите два плавателни съда са освободени“, заяви дипломатът.

Влайков потвърди информацията на Maritime.bg, че вече са освободени риболовците от РК „БС 041“.

След 2230 ч. стана ясно, че всички риболовци са освободени.

По думите на посланика е тримата капитани ще останат на корабите.

„Вероятно ще останат на риболовните кораби по собствено желание“, заяви Влайков.

Българските капитани на риболовните кораби остават в Румъния до неделя, когато ще отпътуват обратно за България.

Припомняме, че Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани са риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите има 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула.

Maritime.bg припомня, че преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко по темата за незаконното задържане в Румъния на кап. Христо Спасов, четете тук

Задържани риболовни кораби в Румъния