Риболовният бранш иска оставката на шефа на ИАРА

Риболовният бранш ще настоява пред земеделския министър Явор Гечев за незабавното освобождаване на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова, заявиха пред Maritime.bg от Сдружение „Черноморски изгрев“.

„Не е редно изпълнителният директор на ИАРА да не знае елементарни неща – за правото на рибарите за равен достъп в европейски води“, заяви председателят на най-голямата неправителствена организация, обединяваща собственици на големи риболовни кораби Емил Милев.

„Преди 16 години България се присъедини към Европейския съюз и ние бяхме с усещането, че работим за по-добро, ще работим в европейски води. 16 години по-късно български инспектори допуснаха задържане на наши кораби в европейски води“, заяви още Милев.

По повод задържането на трите български кораба, директорът ИАРА заяви в ефира на Nova: „Вчера получихме неофициална информация за задържани три български риболовни кораба, в рамките на една съвместна проверка, която се провежда между българските и румънските власти“.

Според риболовния бранш публичните изяви на ИАРА са причина и за изкривяване на общественото мнение за случая с арестуваните наши риболовци.

„Очакваме земеделският министър незабавно да освободи директора на ИАРА“, заявиха още риболовците.

Към 0900 ч. и тримата капитани на риболовните кораби и един моряк са освободени от Румъния и вече пътуват към България.

Снощи у нас се прибраха шестима риболовци.

Припомняме, че Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани са риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите има 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула.

Maritime.bg припомня, че преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко по темата за незаконното задържане в Румъния на кап. Христо Спасов, четете тук

Видео от архива на Maritime.bg, 2011 година:

Коментари (0)
Коментирай