Медии в Румъния: Българите ни крадат рибата

Българите ни крадат рибата. С такова заглавие излиза днес популярното румънско издание „Реплика“, видя Maritime.bg. В просторния материал се разглежда сагата със задържаните три български риболовни кораба, а за техните екипажи се твърди, че са извършвали „незаконосъобразен улов“.

Изданието обявява още, че срещу нашите риболовци има повдигнати обвинения за улова, но до момента у нас няма такава информация.

В публикацията се обявява, че предстои среща между риболовни сдружения от България и Румъния.

Федерациите и асоциациите в областта на рибарството в Румъния искат намесата на местните власти, за да се спре „дискриминацията и вредата за местните рибари“, според „Реплика“.

В публикацията се посочва, че има случаи, когато 40 български кораба ловят риба в ИИЗ на Румъния, като така според автора се „нанася вреда на местните риболовци“.

Собственик на румънска риболовна компания е цитиран да казва, че следва да има „двустранно споразумение между България и Румъния“ по повод този проблем.

В публикацията все пак се посочва, че както българските, така и румънските кораби имат право да ловят във водите на другата страна.

„Сигурно е, че при липса на добре установена законодателна рамка, законодателството на нашата страна влиза в противоречие с европейското, което прави възможно възникването на подобни инциденти“, завършва статията на румънското издание.

Задържани риболовни кораби в Румъния