В сряда ще станат ясни претенциите на Румъния към нашите рибари

Румънската страна е осъществила контакт с капитаните на задържаните три български риболовни кораба, научи Maritime.bg.

Трите задържани риболовни кораба в Констанца, Румъния. Снимка: Ал. Тодоров / Maritime.bg

Мъжете следва да се явят в сряда в Констанца.

Обяснено им е от наблюдаващия случая разследващ полицейски служител, че предстои запориране на плавателните съдове.

„В сряда ще станат ясни претенциите на Румъния към нашите членове“, заяви пред Maritime.bg председателят на Сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев.

Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Те бяха освободени. Целият им улов бе иззет. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула, но според българските власти нашите риболовци не са извършили нарушение.

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко по темата за незаконното задържане в Румъния на кап. Христо Спасов, четете тук

Преди 11 години Румъния потопи в български води турски риболовен кораб, вижте видео от архива на Maritime.bg:

Задържани риболовни кораби в Румъния