Румъния запорира българските риболовни кораби, няма повдигнати обвинения срещу риболовците

Румъния запорира трите български риболовни кораба.

Над 2 часа българските риболовци бяха държани в мразовита Констанца, преди да влязат в управлението на Бреговата охрана за връчване на актове.

Риболовците бяха извикани там в 09:00 ч., а бяха приети след 11:30 ч., като след 15:00 ч. приключиха процедурите с тях.

„Претенциите са за риболов в ИИЗ по време на местна забрана и претенция към риболовните уреди на българските кораби. За обезпечение на бъдещи финансови претенции, трите кораба са запорирани“, коментира пред Maritime.bg адвокатът на риболовците Димитър Димитров.

Видео:

Видео:

Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Те бяха освободени. Целият им улов бе иззет. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула, но според българските власти нашите риболовци не са извършили нарушение.

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко по темата за незаконното задържане в Румъния на кап. Христо Спасов, четете тук

Преди 11 години Румъния потопи в български води турски риболовен кораб, вижте видео от архива на Maritime.bg:

Задържани риболовни кораби в Румъния