Най-малко 50 кораба изчакват за Зърнения коридор в Черно море, през който вече са изнесени близо 30 млн. тона товари

Във вторник не бяха инспектирани кораби по зърнената сделка в Черно море, „тъй като страните се нуждаеха от повече време, за да постигнат споразумение по оперативните приоритети“, посочиха от ООН, добавяйки, че рутинните инспекции ще бъдат възобновени днес, предаде Ройтерс, информира БТА.

„Призоваваме всички участващи да изпълнят своите отговорности, за да гарантират, че плавателните съдове продължават да се движат гладко и безопасно в интерес на глобалната продоволствена сигурност“, апелира говорителят на ООН Стефан Дюжарик в изявление, добавяйки, че в момента има 50 кораба, които чакат за преход до украинските пристанища. Официалните онлайн данни показват, че във вторник не са били инспектирани кораби.

Всички кораби се инспектират от официални лица от Русия, Украйна, Турция и ООН във води близо до Турция на влизане и излизане от Украйна.

Въпреки това, поради логистични ограничения, корабите трябва да изчакат реда си, за да бъдат инспектирани.

Входящите инспекции станаха по-малко ефективни през последната седмица, тъй като Русия започна да настоява за произволен списък с кораби, които да бъдат избирани за инспекция всеки ден, според източник, запознат със ситуацията, говорещ при условие за анонимност.

Преди тази промяна Украйна е представяла списък с приоритетни кораби за инспекция един ден предварително – въз основа на нуждите на нейните пристанища, съхранение и капацитет – и четирите страни като цяло са го подпечатвали, посочи източникът.

Откакто сделката, позволяваща безопасен износ на зърно от черноморски пристанища на Украйна, беше договорена през юли, са изнесени повече от 27,5 милиона тона товари. Дюжарик сподели, че това е допринесло за понижаването на цените на храните в световен мащаб.

„Тази критична работа се извършва на фона на продължаващата война и активните военни действия. Ние не подценяваме предизвикателствата, но знаем, че те могат да бъдат преодолени“, допълни  той, подчертавайки, че екипът на ООН работи в тясно сътрудничество с всички страни, като взема предвид опасенията на всички.

Сделката, първоначално сключена миналия юли с посредничеството на Турция и ООН, беше подновена миналия месец за най-малко 60 дни, половината от планирания период.

„Глобалните хуманитарни ползи от инициативата са очевидни и не се ограничават до износ в конкретни страни с ниски доходи. В интерес на всички е тя да продължи“, обясни Дюжарик.

Русия каза, че ще удължи сделката след 18 май, само ако бъдат премахнати пречките пред нейния износ на селскостопански продукти и торове. Исканията на Москва включват връщане на Руската земеделска банка към банковата система SWIFT и деблокиране на финансовите дейности на компаниите за торове.

За да убеди Русия да позволи на Украйна да възобнови износа на зърно в Черно море миналата година, през юли беше сключено тригодишно споразумение, в което ООН се съгласи да помогне на Русия с износа на храни и торове.

Западните сили наложиха строги санкции на Русия за нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Въпреки че износът на храни и торове не е санкциониран, Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застрахователните индустрии са пречка за доставките.