Черно море никога няма да бъде „море на НАТО“, то е на всички крайбрежни държави

НАТО да играе по-голяма роля в сигурността в Черно море, настоя украинският външен министър Дмитро Кулеба.

В Букурещ се проведе двудневна конференция за сигурността в Черно море, като министерствата на отбраната и външните работи както на Украйна, така и на Румъния заемат централно място, докато Русия постави под съмнение бъдещето на сделката за Зърнения коридор, осигурена с посредничеството на ООН и Турция.

Според Кулеба Черно море е инструмент за превръщането на цяла Европа в мирна и ориентирана към бъдещето. За съжаление, това също е демонстрация на това колко бързо могат да се влошат нещата, ако човек пренебрегне заплахите. Време е да превърнем Черно море в това, в което се превърна Балтийско море, море на НАТО, добави той, цитиран от Ройтерс.

Черно море никога няма да стане „море на НАТО“, то трябва да остане море на сътрудничество и взаимодействие за всички крайбрежни страни, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, цитиран от ТАСС.

Коментирайки тезите на Киев за демилитаризиране на Черно море и превръщането му в същото време в „море на НАТО“, говорителят на Кремъл каза: „Черно море никога няма да бъде „море на НАТО“, то е общо море“.

Песков добави, че за всички крайбрежни държави това трябва да бъде море на сътрудничество, взаимодействие и сигурност. „Нещо повече, това трябва да бъде неделима сигурност“, подчерта прессекретарят на президента на Руската федерация.

Песков посочи, че „самото твърдение [за морето на НАТО] се основава на две противоречия“. „НАТО и демилитаризацията са взаимно изключващи се понятия“, каза той.

По-рано, както съобщи украинската агенция Ukrinform, украинският външен министър Дмитрий Кулеба, говорейки чрез видеовръзка на Конференцията по сигурността на Черно море в Букурещ, каза, че Черно море трябва да бъде превърнато в „море на НАТО“. „Дойде време да се разработи цялостна система за сигурност за всички държави в региона. <…> Време е Черно море да стане това, което Балтийско стана – морето на НАТО“, каза той.

Украйна очаква да се присъедини към НАТО като пълноправен член. В края на септември 2022 г. президентът Володимир Зеленски подписа заявление за присъединяване към алианса по ускорен път. По-късно еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че Киев не може да се присъедини към НАТО в условията на военни действия на украинска територия. На свой ред държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на пресконференция в Брюксел, че политиката на „отворени врати“ на организацията спрямо Украйна не се е променила и Западът е фокусиран върху практическите стъпки, които са необходими, за да се гарантира, че Украйна отговаря на стандартите на алианса. Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че в момента въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО не е приоритет.