Украйна: Зърненият коридор в Черно море е застрашен

Украинското министерство на възстановяването заяви, че сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена, след като Русия отново блокира проверките на кораби, които плават в турски води съгласно споразумението, предаде Ройтерс.

„За втори път през последните 9 месеца, откакто зърнената инициатива е в сила, не беше изготвен план за проверка. Нито един плавателен съд не е бил инспектиран. Това застрашава функционирането на зърнената инициатива“, заяви украинското ведомство във „Фейсбук“, предаде БТА. 

„От 10 април руската страна в Съвместния координационен център (СКЦ) на Истанбул едностранно спря регистрацията на кораби, представени от украинските пристанища за формиране на план за инспекция. Вместо това руснаците сами изготвят план за проверка, като избират кораби от опашката по свое усмотрение, което е в пълно противоречие с условията на зърнената инициатива и неприемливо за Украйна. В резултат на това за втори път за 9 месеца работа на зърнена инициатива не е изготвен план за проверка и не е проверен нито един кораб. Това застрашава функционирането на инициатива“, се казва в съобщението на украинското ведомство.