Украйна иска арест на кораб с „крадено зърно“, Русия започва износ от пристанище Мариупол

Украйна е отправила искане към Турция за арест на неназован кораб, плаващ под флага на Панама, превозил 19 хил. т. зърнен товар, за който страната твърди, че е „отнет незаконно от украинска територия“, предаде ТАСС, цитирайки информация на WSJ.

Украинските власти, посочва изданието, искат Турция да вземе проби от товара за изследване, а също така да разпита капитана на кораба и неговия екипаж.

Според вестника, Генералната прокуратура на Украйна вече е изпратила писмо до Турция, обосновавайки искането си с факта, че според нея зърното е „незаконно изнесено“ от „украински територии, окупирани от Русия“.

Изданието не уточнява как са реагирали турските власти на този призив. Техни представители не са отговорили на искането на вестника за разяснение.

Украйна отправя подобно искане на фона на нарастващото напрежение около сделката за зърнения коридор в Черно море.

Във вторник говорител на генералния секретар на ООН каза, че инспекции на кораби, очакващи преминаване по коридора, не са били извършвани в Истанбул в продължение на два дни. На въпрос защо се случва това, той отговоря, че причината е „липса на съгласие“ на страните. В същото време говорителят подчертава, че тече активна дискусия в Съвместния координационен център в Истанбул с участието на представители на Русия, Украйна и Турция.

В коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в сряда, се казва, че трудностите при обработката на кораби за коридора възникват единствено поради действията на украински представители, както и на служители на ООН, които „очевидно не искат или не могат да се съпротивляват“.

Според нея Киев се стреми с всички сили да използва черноморската инициатива, като не избягва „нито злоупотребите с процедурния правилник, нито исканията за подкупи от корабособствениците“.

Междувременно стана ясно, че се очаква активен износ на зърнени товари от пристанище Мариупол, което Русия овладя.