В началото на май става ясно дали Румъния ще освободи задържаните български кораби

В началото на месец май се очаква съдебно решение от румънски съд по обжалваното от българските собственици разпореждане за задържане на трите риболовни кораба в северната ни съседка.

Все още не е насрочен и съдебен процес за претенциите, които Румъния има срещу българските риболовци за извършване на несъобразен с местното законодателство риболов в ИИЗ.

Повече от месец българските риболовци са лишени от правото да полагат труд.

В края на месец март Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула. Северната ни съседка освободи риболовците, но задържа корабите им.

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Задържани риболовни кораби в Румъния