Русия отказва да засили проверките на кораби по Зърнения коридор в Черно море

Русия не е готова да жертва качеството на инспекциите на корабите, преминаващи по Зърнения коридор в Черно море, за сметка на скоростта на този процес. Това заяви пред журналисти в събота зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин, предаде ТАСС.

„Имаме Съвместен координационен център в Истанбул на базата на процедурни споразумения, които бяха направени в самото начало. Оттогава работим на базата на тези процедури“, каза той.

Според него „е погрешно“ да се искат повече и по-бързи инспекции.

„Не сме готови да жертваме качеството. Нашите хора работят изключително професионално“, подчерта Вершинин.

„Чухме искания за увеличаване на броя на проверките. Но това може да стане, очевидно, само за сметка на качеството, поради факта, че ще има опасност от преминаване на грешен товар“, каза той.

Междувременно турският президент Реждеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за продължаването на зърнения коридор в Черно море.

От пресслужбата на ООН изтъкват, че двамата са обсъдили „как да се гарантира развитието, разширяването и удължаването“ на споразумението за износ на украинско зърно. Гутериш и Ердоган са обсъдили и как да се подобри износът на руски хранителни продукти и торове на световните пазари.

Русия дава настойчиви сигнали, че няма да се съгласи с удължаване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море след 18 май, защото не са изпълнени исканията й за гарантиране на собствения й износ на зърно и торове.