Русия отрече да се водят преговори за зърнения коридор в Черно море

Руската страна не е получила информация за среща по зърнения коридор в Черно море. Това съобщиха във вторник от руското външно министерство, коментирайки материали на агенция Ройтерс за предполагаема предстояща среща, на която да бъде обсъждано удължаването на Черноморската зърнена инициатива.

„Руската страна не е получавала никаква информация за каквато и да е среща“, съобщи дипломатическото ведомство, предаде ТАСС.

По-рано във вторник Ройтерс, позовавайки се на неназован украински източник, съобщи, че преговорите под егидата на ООН по зърнения коридор в Черно море с участието на всички страни са насрочени за утре, 3 май.

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, през ноември миналата година бяха удължени за същия срок. На 18 март тази година Русия обяви удължаване на сделката с 60 дни, като предупреди, че това ще е достатъчно време за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН.

Руското външно министерство посочи, че по-нататъшно решение за удължаване на сделката ще зависи от повторното свързване на местна банка към системата SWIFT, възобновяването на доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги, премахването на ограниченията върху застраховането и презастраховането, премахването на забраната за достъп до пристанища, възобновяване на работата на амонякопровода Толиати-Одеса, деблокиране на чуждестранни активи и сметки на руски компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове.