Украйна очаква поредни ракетни удари от Черноморския флот на Русия

Групировката на руските кораби в Черно море е увеличена до осем.

Според украинското оперативно командване „Юг“ в групировката на руския Черноморски флот има поне един кораб с ракети „Калибър“.

„Заплахата от ракетни удари остава. Продължават обстрелите на предните територии, не се изключва използването на авиация и ударни дронове“, допълват военните.

Междувременно Русия заяви, че ще продължи да преговаря са ООН за бъдещето на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, но няма да предприеме никакви действия, които нарушават интересите ѝ, предаде Ройтерс, информира БТА. 

Генералния секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан в петък ще посети Москва в опит да помогне за решаването на казусите около износа на руски храни и торове.

През юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция беше сключено споразумение за възобновяването на износа на украинско зърно през Черно море и ООН се ангажира да помогне на Русия за да изнася свое зърно и торове. 

Зърното и торовете не влизат в обхвата на западните санкции, наложени срещу Москва, но руските власти казват, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застрахователната индустрия са „пречка“ за такива доставки.  

„Естествено ние сме заинтересовани от това да се съблюдават условията на тази сделка, да се изпълнят договореностите, които бяха постигнати преди достатъчно много време, още при влизането в сила на сделката. Контактите в тази връзка продължават“, заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Той обаче посочи, че вече има много малко поводи за оптимизъм, като повтори, че сега се водят преговори. „Руската страна разбира се ще продължи контактите си с представители на ООН и с други официални лица, разчитайки на това, че всички условия на сделката все пак ще бъдат изпълнени“, отбеляза Песков.  

Миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е изпратил писмо до руския президент Владимир Путин, в което е имало за цел да предложи „път към подобрение, удължаване и разширяване“, съобщи говорител на световната организация. 

Гутериш е изпратил подобни писма и на украинския президент Володимир Зеленски, както и на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.