Румъния не освободи трите задържани български кораба

В понеделник бяхме уведомени неофициално, че задържаните риболовни кораби няма да бъдат освободени. Това заяви пред Maritime.bg адвокат Димитър Димитров.

По думите му все още няма излезли съдебни решения по обжалваното от българските собственици разпореждане за задържане на трите риболовни кораба в северната ни съседка.

„Конкретните мотиви все още не са известни, имам притеснения, че и те не ги знаят“, коментира юристът.

Защитникът на българските риболовци коментира, че предстои подаване и на искане до прокурора, който води цялото разследване, за освобождаване на трите плавателни съда.

Информацията потвърди пред Maritime.bg и Красимир Петров, капитан на един от задържаните съдове.

Близо два месеца българските риболовци са лишени от правото да полагат труд.

В края на месец март Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула. Северната ни съседка освободи риболовците, но задържа корабите им.

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Задържани риболовни кораби в Румъния