Над 19,2 млн. лева – оферта за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

Постъпила e оферта по пазарна консултация, обявена от Община Варна, за ремонт на напортния тръбопровод във Варненското езеро, чиято авария преди повече от три години бе разкрита от Maritime.bg.

Офертата е предложена от базираното във Варна дружество „Ейч Ди – Проджектс консалтинг“, еднолична собственост на гражданин на Италия.

„При състоянието на предоставената от Вас информация за сложните планиметри, приложени към Вашето искане, и въз основа на значителния опит от вече извършени работи, бихме могли да оценим общата стойност на въпросната работа на база 4700 евро без ДДС на линеен метър въз основа на посочената по-горе дължина от 2100 метра, което би довело до обща инвестиция от 9 870 000 евро* без ДДС“, пише в офертата, публикувана в сряда в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“, видя Maritime.bg.

За постъпилата оферта съобщи първо сайтът Actualno.

От фирмата пишат, че е погрешно да се използва традиционната методика „открит изкоп“, за вкопаване на тръбата, която пречи и за приключването на многомилионния проект за удълбочаване каналите на Пристанище Варна.

От дружеството пишат, че предлагат метод за вкопаване на тръбата, който ще осигури полагането й на дълбочина 15-18 метра под дъното на канала с използване на директен хоризонтален сондаж (HDD).

„Целта на хоризонталното сондиране е да се създаде подземен тунел, по-голям от диаметъра на тръбопровода, който ще се полага, вътре в който да се плъзне новата тръба“, пише дословно в постъпилата оферта по пазарната консултация.

В документа на фирмата се посочва за „значителен опит“ в подобни дейности.

Справка на Maritime.bg в Търговския регистър обаче показва, че от 2019 г. насам въпросната компания не развива активна дейност. Изданието не успя да се свърже с 68-годишния едноличен собственик на дружеството – гражданин на Италия.
*В заглавието е посочена левова равностойност на ценовото предложение.

Тръбопровод Варна