Д-р Йордан Господинов: Уеднаквяваме прилагането на регламента за риболова в румънски и български води

Казусът с риболова пред румънския бряг на Черно море трябва веднъж завинаги да бъде решен, за да няма повече такива инциденти, неприсъщи за страни-членки на ЕС, като последния арест на трите български кораба. Това предизвика свикването на извънредна среща на Управителния съвет на Консултативния съвет за Черно море (КЧСМ), която се проведе в Мангалия, Румъния, съобщи пред Maritime.bg д-р Йордан Господинов, генерален секретар на УС на КСЧМ.

По неговите думи за това събиране с участие на директорите на румънската и българската ИАРА са решили на общото събрание на Консултативния съвет, което са провели малко след като е станало задържането на нашите кораби.

Първият въпрос, който разгледахме на срещата, бе за възможностите, правата и задълженията на риболовните кораби от двете страни при улова в различните зони пред румънския и български бряг, обясни д-р Господинов.

„Акцентирах на това администрациите на двете страни да кажат принципно на кои международни нормативни документи се основават при контрола. Директорът на българската ИАРА, доц. Стаматова, беше категорична, че изключителната икономическа зона е свободна за достъп и риболов. Тя припомни и за взаимовръзката между Конвенцията по морско право и Правото на ЕС“, каза още той.

По думите на д-р Господинов в европейския регламент 1962/2015 е посочено, че всеки кораб има право на свободен достъп в другата икономическа зона, но трябва преди това да е информирал страната. „На въпроса, отправен от БГФИШ, дали е било съобщено от българска страна чрез електронния дневник за отиването на трите кораба в икономическата зона пред румънския бряг и дали са били известени за извършвания улов, шефът на румънската ИАРА отговори, че в момента това е въпрос за разследването от техните власти“, каза д-р Господинов.

Той коментира, че вторият обсъждан въпрос е свързан с еднаквия подход към българските и към румънските кораби, защото има данни, че в района е имало и техни кораби, които са извършвали също риболов. „Директорът на тяхната ИАРА бе категоричен, че се подхожда еднакво“, твърди генералният секретар на КЧСМ. 

„Накрая двете страни се споразумяхме да започнат работни срещи между двете изпълнителни агенции по рибарство, на които да си изяснят всички изисквания и критерии. Ние от Консултативният съвет за Черно море поискахме от тях писмено да дадат и да посочат, кой какви права има, също и задължения и кой кога ще бъде санкциониран, ако наруши някои от изискванията в регламента“, добави той.

Господинов подчерта, че в момента българските корабособственици не знаят, какво точно изискват румънците.

„Те казват – ние имаме забрана за акула, обаче съгласно европейското законодателство всяка държава има право да си налага забрани за определени видове, но само в своята 12-милна зона, което на срещата не беше изяснено съвсем точно от представляващите институциите. За изключителната икономическа зона важат европейските забрани по отношение на квотираните видове (калкан и трицона), акулата не от тях“, обясни той.

Много е важно сега двете държави-членки на ЕС да се съберат и да се изяснят помежду си, защото в момента всеки смята, че изпълнява всички изисквания и се стига до подобни недоразумения, което не е правилно, изтъкна още д-р Господинов.

„Те трябва да се споразумеят и да излязат с единно писмено становище. Консултативният съвет не сме страна по частни казуси. Въпросът, който поставяме е принципен, свързан с прилаганото европейското право между двете страни. И сега чакаме да получим писмено разяснения по казуса.  Защото водещи и приложими трябва да са приетите общоевропейски норми“, каза още генералният секретар на КСЧМ.

Maritime.bg припомня, че в края на месец март Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Целият им улов бе иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула. Северната ни съседка освободи риболовците, но задържа корабите им.

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Задържани риболовни кораби в Румъния