Няма яснота за продължаването на зърнения коридор в Черно море

Очаква се днес от украинско пристанище да отплава последният кораб по Зърнения коридор в Черно море, преди края на договорения срок за продължаването му, който изтича утре – 18-и май, заяви говорител на ООН пред агенция Ройтерс.

Към момента няма официална информация за продължаване на споразумението между Русия и Украйна, постигнато с партньорството на Турция и ООН, което гарантира безопасността на плавателните съдове, изнасящи зърнени товари от пристанищата Черноморск, Одеса и Южни.

Русия отправи многократни предупреждения, че ще се оттегли от споразумението, ако не бъде допуснат износ на зърнени товари и торове от нейните пристанища.

„Все още има много отворени въпроси за нашата част от сделката. Сега ще трябва да се вземе решение“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник, според руски медии.

Висши представители на Русия, Украйна, Турция и ООН се срещнаха в Истанбул миналата седмица, за да обсъдят пакта за Черно море. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза във вторник: „Контактите се осъществяват на различни нива. Очевидно сме в деликатен етап.“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви през миналата седмица, че смята за възможно сделката да бъде удължена с поне още два месеца.