Продължава прехвърлянето на контейнери от заседналия кораб в Черно море

Продължава прехвърлянето на контейнери от заседналия в Черно море кораб MAREN (IMO: 9245677), съобщиха от турската Главна дирекция по морско дело.

От съобщение на дирекцията става ясно, че при засядането на 2 април край Сиде, Кастамону, са нанесени сериозни щети по корпуса на съда, обявен за „тотална конструктивна загуба“.

От танковете на 147-метровия контейнеровоз с дедуейт 13 698 т. бе прехвърлено горивото.

Предстои да бъдат прехвърлени останалите 293 контейнера на борда, гласи съобщение на дирекцията.

„Прехвърлени са 183 контейнера. След приключване на тази операция, ще започне изтегляне и изваждане на останките“, коментират от дирекцията.

Maritime.bg припомня, че MAREN заседна на 2 април край турския бряг на Черно море с 13-членен екипаж. Първоначално на борда остана само капитанът на плавателния съд, а останалите моряци бяха евакуирани. Месец след засядането, MAREN започна да се накренява на левия си борд. В операцията са активирани плаващи кранове и баржи, които осигуряват прехвърлянето на контейнерите.

Продължителността на операцията за изтегляне на заседналия край турския бряг контейнеровоз вече премина нужното за българските служби време за изтегляне на заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU.