„Квантов компас“ обещава нова навигационна система

Прототип на квантов сензор с потенциално навигационно приложение, разработен в Имперския колеж в Лондон, бе тестван на борда на новия експериментален плавателен съд от състава на Кралските военноморски сили на Великобритания „XV Patrick Blackett“. Тестът бележи важна стъпка в извеждането на нови квантови технологии от лабораториите в реална среда.

Прототипът на квантов сензор с потенциално навигационно приложение. Снимка: Имперски колеж – Лондон | © Imperial College London

До голяма степен навигацията разчита на спътникови системи, но сателитните сигнали могат да бъдат заглушавани, имитирани или да бъдат обект на други манипулации, като от Имперския колеж предвиждат потенциални загуби за Обединеното кралство в размер на 1 млрд. паунда при прекъсване само за ден на сателитните услуги.

От институцията коментират, че съществуващите безсателитни навигационни системи имат нужда от редовно калибриране, докато квантовите сензори имат потенциал за значително подобряване точността при определяне позицията на плавателен съд за дълги времеви периоди.

Новият експериментален плавателен съд от състава на Кралските военноморски сили на Великобритания „XV Patrick Blackett“. Снимка: Скай Нюз | © Sky News

Имперският колеж за първи път даде публична информация за работата си по „квантов компас“ през 2018 г. и оттогава усъвършенства технологията, а сега тя вече се изпитва на море.

Проведеният експеримент е първа стъпка към разбирането на приложенията и експлоатацията на квантово активирана навигация, която може да осигури значителни навигационни предимства.

Разработеният квантов сензор е нов тип акселерометър, използващ свойствата на ултрастудени атоми. Прецизното измерване на тяхното ускорение през сензора се осъществява с лазерни импулси. Комбинирането на събраните данни с първоначалната позиция на обекта дава точно определяне на текущото местоположение.

Maritime.bg припомня, че в България също се работи за приложения на квантовите технологии в корабоплаването. Принципно нова технология за задвижване с квантов двигател – нещо, което никой не е направил досега, разработват в Центъра по хидро- и аеродинамика към ИМСТЦХА „Акад. Ал. Балевски” – БАН. Идеята е на гл. ас. д-р Николай Марков от варненския център, която вече достигна до научно-изследователска фаза.

| Още за българския проект: Квантов двигател за кораби разработват в ЦХА – Варна

Видео: