Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с „План Б“ за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран от „Ройтерс“.

Той коментира пред агенцията, че Русия вече ограничава броя на проверките на кораби, които следва да изнасят зърнени товари от трите украински пристанища, включени в Черноморската зърнена инициатива с посредничеството на ООН и Турция.

Русия съобщи, че ще осигури проверките на повече кораби, ако всички страни по сделката се съгласят да деблокират транзита на руски амоняк по тръбопровод през украинска територия.

„План Б“ изключва Русия от тези отношения“, подчертава Солски.

По думите му украинското правителство вече е създало специален застрахователен фонд за кораби, осъществяващи износ на зърнени товари от местни пристанища. Фондът има бюджет от 547 млн. долара.

„Ако бъдем напълно блокирани, което почти се случи, тогава корабите могат да преминат през коридора с гарантирана застраховка от нашето правителство“, казва украинецът.

Солски допълва, че корабособствениците следва да имат „достатъчно силно доверие“, че украинската армия и нейната противовъздушна отбрана „могат да си свършат работата“.

Аграрният министър все пак подчертава, че Украйна се надява сегашният договорен формат, гарантиращ безопасността на корабоплаването, да продължи да функционира.

Още по темата: