През септември ще продължи делото, образувано по обвинителен акт срещу втория помощник–капитан на кораба VERA SU

Окръжният съд в Добрич отложи за септември делото, образувано по обвинителен акт срещу втория помощник – капитан на кораба „VERA SU“. В днешното съдебно заседание със съгласието на страните бяха прочетени показанията, дадени пред съдия в досъдебното производство, на двама свидетели по делото, които са турски граждани. Съдът уважи искането на прокуратурата чрез повторна съдебна поръчка да бъде призован за непосредствен разпит в качеството му на свидетел друг турски гражданин, който е бил старши помощник-капитан на кораба и показанията му са от значение за разкриване на истината по делото. Съдът докладва на страните, че до момента не е изпълнена съдебна поръчка, изпратена до Република Азербайджан с молба за връчване на призовки на трима свидетели, азербайджански граждани.

Делото е образувано по внесен от Окръжна прокуратура – Добрич обвинителен акт срещу турския гражданин К. А., на когото е повдигнато обвинение за това, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг, обл.Добрич, и КК„Русалка“, като вахтен помощник – капитан на кораб „VERA SU“, плаващ под панамски флаг, заспивайки, допуснал да заседне кораба, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734, 85 лева. Според обвинението, като е допуснал да заспи при носенето на навигационна вахта, подсъдимият е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, съгласно което „Вахтените помощник-капитани, които носят ходова навигационна вахта, са отговорни за безопасността на плаване на кораба по времето на тяхната вахта, като те са длъжни по всяко време да присъстват физически на ходовия мостик или на място, непосредствено свързано с това помещение, например щурманска рубка или пост за управление на мостика“, вследствие на което се е стигнало до засядането на кораба.

В хода на съдебното следствие досега съдът разпита 11 свидетели, български граждани, и прие заключенията на две експертизи.

Делото се гледа в отсъствието на подсъдимия, тъй като К.А. се намира извън пределите на България, и макар местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде призован поради отказано изпълнение на съдебна поръчка за призоваването му.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 29 септември 2023г., от 10.00 часа.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРАБА, ЧЕТЕТЕ НА VERASU.BG

Коментари (0)
Коментирай