Войната в Украйна води до промяна на транспортните коридори, според българското разузнаване

Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия. Това пише в доклада за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за миналата година.

Агенцията посочва, че войната в Украйна е довела до промяна на основни енергийни и транспортни коридори.

Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване.

Руската инвазия се превърна в директно предизвикателство за европейската архитектура за сигурност и демократичните принципи и устои на международното право. За постигане на целите си в европейските страни Кремъл продължи да използва широк инструментариум от хибридни средства, според Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР).

През периода нито един от замразените конфликти в Черноморския регион не беше разрешен, като главната заплаха за сигурността произтичаше от войната на Русия срещу Украйна и от нарастващото противопоставяне между Кремъл и Запада. Формулират се заплахи за използване на ядрено оръжие и се реализират сравнително успешни опити за промяна на международния ред и европейската система за сигурност, според Служба „Военно разузнаване“.