Остават броени часове до края на Зърнения коридор в Черно море

Решението за удължаване действието на Зърнения коридор в Черно море ще бъде взето в последния момент. Това съобщи в неделя пред ТАСС дипломатически източник в Турция. Удължаването е възможно, ако всички страни достигнат компромиси.

„Очевидно решението ще бъде взето в последния момент и ще бъде възможно, ако Русия счете за целесъобразно удължаването на сделката. Последните изявления на руската страна показват, че тя е решена да промени своята позиция, аргументи и настоява за компромиси. Засега няма такива данни, така че тя може да не издаде разрешение за поредно удължаване“, каза източникът.

По думите на неназования източник за оставащото време до изтичането на сделката Турция ще положи усилия да я удължи, но трябва да бъде подготвена за факта, че Русия може да прекрати участието си в нея.

Руският президент Владимир Путин заяви на 15 юли, че задълженията за премахване на пречките пред износа на руски храни и торове като част от черноморската инициатива не са изпълнени, а основната цел на сделката – доставка на зърно на нуждаещи се страни – не е реализирана.

До момента през зърнения коридор в Черно море са изнесени 32,8 млн. тона зърнени товари, обявиха в събота от Съвместния координационен център в Истанбул. Този обем товари е доставен в 45 страни на 3 континента. 46% от общото количество е изнесено за Азия, 40% за Западна Европа, едва 12% за Африка и 1% за Източна Европа.

51% от изнесените товари са царевица, 27% – пшеница, 6% – слънчогледов шрот, 5% – слънчогледово масло, 4% – ечемик, 3% – рапица.

Споразумението, което гарантира безопасната обработка на кораби в украинските пристанища Одеса, Южни и Черноморск и износ на зърнени товари през Черно море, изтича утре, 17 юли.