При атаката на Украйна край Новоросийск е поразен руски десантен кораб

При снощната атака в района на Новоросийск, осъществена от Украйна с безпилотни катери, предоставени й от държави-членки на НАТО, е поразен големия десантен кораб ОЛЕНЕГОРСКИЙ ГОРНЯК (СДК-91, БДК-91), съобщават медии в страната.

Към 1100 ч. Maritime.bg не може да потвърди информацията по независим път.

В интернет се разпространяват кадри, за които се твърди, че представят атаката срещу ОЛЕНЕГОРСКИЙ ГОРНЯК.

Украински издания твърдят, че край Новоросийск се води борба за живучестта на руския кораб.

По-рано днес от Министерството на отбраната на Руската федерация съобщиха, че е отблъсната атака с безпилотни катери на Украйна. В съобщението нямаше данни за поразени кораби от състава на Черноморския флот.

ОЛЕНЕГОРСКИЙ ГОРНЯК е кораб от състава на Северния флот.

Руското министерство на отбраната предупреди, че при продължаване на ударите на територията на федерацията от страна на Украйна ще бъдат „нанесени ответни удари по центровете за вземане на решения, включително в Киев, от които до момента Русия се въздържаше да изпълнява“.

Допълнение: 1140 ч.

Информацията за поразяването на ОЛЕНЕГОРСКИЙ ГОРНЯК бе потвърдена от източници на Maritime.bg в Новоросийск.

ОЛЕНЕГОРСКИЙ ГОРНЯК е построен в Гданск (Полша), влиза в състава на флота през 1976 г. До 1977 г. плава под името „СДК-91“, след това – „БДК-91“, от 7 май 2000 г. е ОЛЕНЕГОРСКИЙ ГОРНЯК. През 2007 г. той е най-големият десантен кораб на Северния флот.

ОЛЕНЕГОРСКИ ГОРНЯК има дължина от 112,5 м., широчина 15 м., газене 3,7 м. и водоизместимост: 4080 т. Съдът има далечина на плаване до 6 хил. nm при скорост от 12 kn, като максималната му скорост е 18 kn. Екипажът е съставен от 87 души.

Към момента няма данни за пострадали моряци от екипажа на плавателния съд.