Украйна отмени забраната за достъп до плажове

Украйна отменя заповедта, която забраняваше на граждани да посещават плажове в Одеска област, съобщи местното издание Думская. Ограниченията бяха въведени след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“. Русия и Украйна отправяха взаимни обвинения за този акт, който стана причина за замърсяване водите на Черно море, което остана ограничено в залива на Одеса. Заповедта, която допуска плажуващите до брега е подписана от губернатора на Одеска област Олег Кипер.

„Решението за отваряне на плажовете в района се дължи на факта, че качеството на водата в Черно море, след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, вече се е стабилизирало“, пише изданието.

Maritime.bg бе единствената българска медия с екип в Одеса дни след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“ и след издаване на заповедта, ограничаваща плажуващите по време на война. Проверка през юни на плажовете в Одеса показа, че гражданите и гостите на града не спазваха въведената забрана.

Видео от архива:

На 24 февруари 2022 г. президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви началото на т.нар. „специална военна операция“ на територията на Украйна. В първите й дни (как протекоха) под контрола на руските сили премина изцяло районът на ВЕЦ “Каховка”. През язовирната стена преминаваше автомобилен и железопътен път.  

 • На 11 август 2022 г. след артилерийски обстрел от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Русия обяви прекратяване на трафика по моста на ВЕЦ “Каховка”, съобщи руското опозиционно издание “Медуза”.
 • На 3 септември 2022 г. Държавната информационна агенция на РФ “ТАСС” през своето англоезично издание съобщава, че ВСУ продължават да обстрелват района на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 21 октомври 2022 г. британската телевизия BBC цитира президента на Украйна Володимир Зеленски, който твърди, че Русия планира “да взриви” язовирната стена.
 • Ден по-късно, на 22 октомври 2022 г., информационна агенция “Ройтерс” публикува “факт бокс” с информация за потенциалните последствия при разрушаване на стената на ВЕЦ “Каховка”. “Взривяването на язовирната стена също ще унищожи водоснабдяването на Крим и по този начин ще покаже, че Русия е приела, че не може да задържи полуострова”, казва Зеленски.
 • На 17 ноември 2022 г. специализираното издание “Hydro Review” цитира данни на Министерството на отбраната на правителството на Обединеното кралство. Според “актуална разузнавателна информация за ситуацията в Украйна към 16 ноември”: На 11 ноември 2022 г. обектът претърпя допълнителни значителни щети, почти сигурно от отстъпващи руски сили. В сводката на военното разузнаване на Великобритания обаче се посочва още: “Украинските прецизни удари са насочени към обекта от август, като успешно прекъсват снабдяването на руските военни”.
 • На 29 декември 2022 г. авторитетният американски ежедневник “The Washington Post” цитира генерал-майор от ВСУ за планирани действия от украинската страна за целенасочено разрушаване стената на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 10 февруари 2023 г. NPR анализира сателитни изображения, от които става ясно, че руските сили в района на ВЕЦ “Каховка” са започнали източване на язовира.
 • На 17 май 2023 г. “New York Times” съобщава, че нивото на водата в язовира е достигнало максимално критично високо ниво.
 • На 6 юни 2023 г. при неустановени обстоятелства е разрушена част от язовирната стена, което води до мащабен разлив и наводняване на територии. Според “Associated Press” от началото на войната, Русия “контролира ниско разположената източна страна, която е по-уязвима от наводнения”.
 • В същия ден, 6 юни 2023 г., британската “Sky News” съобщава, че разузнавателните служби на САЩ “клонят” към вероятна ангажираност на руската страна към разрушаването на стената.
 • На 7 юни 2023 г. Държавната инспекция по околната среда на Югозападния район в Украйна разпространява прессъобщение, в което се съобщава за потенциална опасност за екологията на Черно море. В съобщението е подчертано, че пробонабирания не установяват ефект за морските води към датата.
 • На 8 юни 2023 г. агенция „Интерфакс – Украйна“ цитира съобщение на Генералния щаб на ВСУ: „Окупаторите не са се подготвили за последствията от експлозията на Каховската ВЕЦ, в резултат на която има убити и ранени части на руската армия, както и загубени провизии и военна техника„.
 • На 9 юни 2023 г., “New York Times” информира, че разузнавателните служби на САЩ нямат категорични доказателства за отговорната страна за разрушаването на стената.