САЩ работят с Румъния и други страни за ръст на износа на зърнени товари през река Дунав

Съединените щати работят с Румъния и Молдова за увеличаване на износа на зърно от Украйна по река Дунав в момент, когато Киев търси алтернативни маршрути за износа, след като Русия се оттегли от т.нар. Черноморска зърнена инициатива, заяви високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

„Опитваме се да подкрепим алтернативни маршрути: това е най-вече дунавският маршрут. Той е разположен в рамките на териториалните води на НАТО. Така, че е един от най-привлекателните за нас, защото преминава през по-сигурен коридор“, заяви пред журналисти официалният представител, който говори под условие на анонимност.

„Този (маршрут) може потенциално да транспортира съществени количества, ние ще се опитаме да удвоим количеството, преминаващо по този маршрут“, посочи още той.

Той добави, че в близките седмици ще има среща с румънски и молдовски официални представители, за да обсъдят как да се максимизира дунавският маршрут.

Зърнената сделка, договорена с посредничеството Турция и ООН през юли 2022 г., позволи безопасния износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Миналия месец Москва напусна сделката, обвинявайки Запада, че възпрепятства собствения й износ на зърно и торове.

Споразумението имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза и позволи износа на близо 33 милиона тона украинско зърно. Откакто се провали, цените на зърното скочиха, а руските сили атакуваха украинските пристанища с ракети и дронове. 

Украйна е важен глобален производител и износител на зърно и обичайно доставя милиони метрични тонове храни от дълбоководните си черноморски пристанища в Одеса и Николаев, но се наложи да разчита на дунавските си пристанища, след като Русия се оттегли от споразумението миналия месец.

Вашингтон също така работи с Турция, за да подкрепи усилията й да върне Русия отново в сделката, добави официалният представител. „Ние не участваме пряко в преговорите, но нашите екипи работят тясно с ООН и турците в подкрепа на опитите за рестартирането й“.

Турция се опитва да убеди Русия да се върне в зърнената сделка, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да пътува в Русия скоро, за да обсъди проваленото споразумение.