Ердоган очаква „скорошно“ възстановяване на Зърнения коридор в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че вярва, че скоро ще бъде постигнат „добър резултат“ по възобновяването на Зърнения коридор в Черно море, който ще отговори на очакванията. Това предаде Анадолската агенция (АА).

„Възобновяването на инициативата е приоритет за целия свят. Ние сме в тесен контакт с ООН по този въпрос“, каза Ердоган пред репортери късно снощи в президентския самолет на връщане от Русия.

Ердоган каза, че ще обсъди въпроса с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк по-късно този месец в кулоарите на Общото събрание на ООН.

„Бих искал да повторя, че оценяваме и подкрепяме усилията на Гутериш, генералния секретар“, добави той.

Ердоган бе на еднодневно работно посещение в руския град Сочи, за да обсъди с президента Владимир Путин регионални и глобални въпроси, както и двустранните отношения. Възобновяването на миналогодишната историческа черноморска зърнена сделка, която помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза, беше основен въпрос на срещата.

Според Турция сделката трябва да бъде възобновена чрез отстраняване на редица недостатъци, които са били установени, като няма алтернатива на инициативата, понеже други идеи не са успели да предложат „устойчив, сигурен и траен“ модел, основан на сътрудничество между страните.

През юли Москва спря участието си в споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН, за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, които бяха затворени след началото украинско-руската война през февруари 2022 г.

Москва се оплака, че Западът не е успял да изпълни задълженията си за износа на зърно от Русия и че до страни в нужда не достига достатъчно украинско зърно. Русия казва, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките пречат на руския износ на зърно.

Нов пакет предложения, руски очаквания

„В резултат на нашия принос ООН подготви нов пакет, който ще проправи пътя за възобновяване на инициативата. По време на посещението си в Москва (турският) външен министър (Хакан Фидан) обсъди техническия аспект на този нов пакет от предложения с руския си колега (Сергей) Лавров“, каза още Ердоган.

„Обсъдих подробно въпроса и с Путин. Също така вярвам, че ще постигнем добър резултат, който ще оправдае очакванията за кратко време“, допълни турският президент.

Ердоган каза, че Русия има две искания.

„Първо, включването на руската земеделска банка в системата SWIFT. В момента руските банки са извън системата SWIFT поради санкциите. Второ, корабите, използвани за превоз, трябва да бъдат застраховани. Корабите трябва да бъдат застраховани, за да транспортират стоки до европейски или други пристанища“, каза Ердоган.

На 28 август Ердоган каза, че Гутериш предлага не връщане към SWIFT, както руснаците искат, а посреднически механизъм, подобен на SWIFT.

Ердоган също така изрази надежда, че руско-украинската война ще завърши със „справедлив и траен“ мир на основата на международното право, като повтори, че Анкара е готова да изпълни своята роля. Турция, международно възхвалявана за уникалната си роля на посредник между Украйна и Русия, многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят войната чрез преговори.