Президентът смята участието на България в управлението на Пристанище Кавала за стратегически проект

Отличните отношения на най-високо политическо ниво способстваха през последните години отношенията на България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите, допринасяща за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Сега двете държави трябва да извлекат икономическия максимум от стратегическото си партньорство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Солун. Държавният глава е на посещение в Гърция за 87-ото издание на Солунския международен панаир. България е почетна страна в тазгодишното издание на най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа.

Румен Радев напомни и за подготвените от служебните правителства меморандуми за изграждането на мултимодалния коридор между Егейско и Черно море и неговото удължаване до румънското пристанище Констанца, както и меморандум за участието на България в управлението на пристанището в Кавала.

„Това са стратегически проекти, които не само носят преки икономически ползи за страната ни, но и ни превръщат във важен регионален фактор и очаквам институциите в България да консолидират своите усилия за тяхното реализиране“, призова президентът. Държавният глава добави, че има уверение от страна на българския министър-председател, че тези меморандуми ще бъдат подписани в най-скоро време.