Расте броят на учениците в гимназиите на морската индустрия

Расте броят на учениците, които избират трите гимназии на морската и речната индустрия във Варна, Бургас и Русе. Утре в средните училища ще бъде открита новата учебна година. Над 1 000 са учениците от 8 до 12 клас, които се готвят по специалности за морската индустрия.

Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе отчитат ръст в тазгодишния прием.

Най-голям прием осъществява варненската гимназия, пред прага на която утре застават над 170 новопостъпващи младежи.

Те са приети в специалностите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Експлоатация на пристанищата и флота“ и „Логистика“.

ВМГ приема ученици за първа година във Варненска област и в специалност „Телекомуникационна техника“, както и станалата традиционна „Компютърна техника и технологии“.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас очаква 60 новопостъпващи ученици.

Те ще се обучават по специалностите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Митническа и данъчна администрация“.

В гимназията се подготвят и 162 ученици в задочна форма, както и 13 в самостоятелна форма на обучение.

78 ученици ще прекрачат прага на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе.

Най-голям брой са приетите ученици в специалност „Логистика за товари и услуги“.

13 са бъдещите речни корабоводители.

По 13 са учениците в специалности „Корабни машини и механизми“ и „Спедиция, транспортна и складова логистика“.

За втора поредна година крайдунавската гимназия приема младежи в специалност „Локомотиви и вагони“, разработена съвместно с ЖП-бизнеса. Избралите тази специалност са в дуална форма на обучение и в 11-и и 12-и клас имат практика в реална работна среда в БДЖ и НКЖИ.