Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето.

През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби (MARPOL), основният глобален договор за предотвратяване на замърсяването на морската среда от кораби по умишлени, експлоатационни или случайни причини.

За отбелязване на този важен договор, Международната морска организация (IMO) обяви тема на Световния ден на морето през 2023 г. – „MARPOL на 50 – Нашият ангажимент продължава“, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на организацията.

IMO призовава държавите-членки и всички в морската индустрия да отпразнуват деня и да бъдат вдъхновени да надграждат върху положителните въздействия, донесени от MARPOL. Работата на IMO за устойчиво бъдеще с подобрена защита на нашата планета и океан продължава, твърдят от организацията.

На Световния ден на морето се провежда форум за ускоряване на прехода на морския сектор към бъдеще с нулеви и ниски емисии. Темите, разгледани чрез панелни дискусии на високо ниво, включват: екологични резултати; намаляване на пластмасовите отпадъци от корабите; подпомагане на иновациите в производството на корабно гориво; декарбонизиране на морския сектор; отключване на зелени финанси; и партньорства и сътрудничество.

В своето послание относно Световния морски ден за 2023 г., генералният секретар на IMO, Китак Лим, отбеляза вече постигнатите постижения в регулирането за защита на здравето на океаните, но даде да се разбере, че все още предстои значителна работа пред корабната индустрия:

„Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии, включително автоматизация – като същевременно се гарантира, че човешкият елемент остава в центъра на технологичния и зелен преход, за да се осигури устойчива планета за бъдещите поколения. MARPOL направи разлика в корабоплаването – и в здравето на нашия океан – и ще продължи да го прави, докато гледаме напред към следващите 50 години“, каза генералният секретар Лим.

Видео: