Българските моряци в Гърция са освободени

Помощник-капитанът Недялко Петров остава в Гърция под домашен арест

Съдът в Нафплио, Гърция е отменил мярката за неотклонение на задържаните български моряци. Сънародниците ни бяха държани под домашен арест близо половин година. В Гърция ще остане единствено Николай Петров – помощник-капитан. В България ще се завърнат Георги Стоянов, Георги Вълев, Николай Туртов, Петко Ганев и Стоян Паунов.

Корабът „Ина“ бе задържан на 22 Юни т.г., екипажът бе обвинен в контрабанда на 4000 мастербокса цигари. Противно на очакванията, собственикът на „Ина“ – Георги Мишков остана извън ударите на законите в Гърция, а в България този въпрос изобщо не бе на дневен ред.

Държавата, както във всеки подобен случай, си измиваше ръцете с твърденията, че не може да се меси във вътрешните работи на чужда страна. Наблюдатели коментираха липсата на държавна намеса с появилата се информация, че контрабандата е била поръчана от най-високо държавно ниво.

maritime.port.bg припомня, че във Варна се проведе протест срещу некоректните корабособственици. С действията си протестиращите търсиха подкрепа от държавата в лицето на МВнР по казусите със съдържаните в Гърция и Бразилия български моряци.  Две имена бяха цитирани на протестите – Георги Мишков, собственик на кораб „Ина“ и Станчо Савов, собственик на фирма „Арго Меритайм“, на корабите на която през последните две години се случиха редица инциденти. Тогава част от роднините се бяха отказали да търсят съдействие от държавните институции.

Георги Мишков

Екип на Телевизия „Скат“ пък хвана натясно Георги Мишков. След избухване на скандала Мишков се представяше за консултант на собственика на кораба. Последва неприятна поредица от събития – Мишков ту обещаваше да плати гаранциите за моряците, ту изчезваше. В крайна сметка Национална телевизия „Скат“ плати нужната сума за гаранцията.

Държавата показа „някаква“ активност. Тя се сведе единствено до писмо от Андрей Караславов – посланик в Гърция, до министъра на правосъдието на Гърция.

ЕС не направи нищо. Депутатът в ЕП Илияна Йотова направи напразен опит и информира еврокомисаря по морски въпроси и рибарство г-жа Мария Даманаки. Месеци по-късно не стана ясно какво е предприела Даманаки.

За моряците остава единствено надеждата, че след приемане на Морската трудова конвенция некоректните корабособственици ще изчезнат. Зевзеци обаче коментират, че българите са достатъчно изобретателни и ще измислят вратички и в новите правила.

maritime.port.bg – България

български моряцигърциякораб инаосвободени
Коментари (1)
Коментирай
 • БАЙ МИТКО

  И КАК ТАКА СТАНА – СКАТ СИ НАПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКАТА АГИТАЦИЯ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НА ГЪРБА НА МИЯКОВИТЕ МОРЯЦА!
  ТЕ СЕ ОКАЗАХА АБСОЛЮТНИ ПРОФАНИ В ПРОФЕСИЯТА!
  СКАТ ПОРАЖДА СЪМНЕНИЯ КЪМ КОРАБОСОБСТВЕНИКА, И ОТКЛОНЯВА ДА КАЖЕ КОЙ Е ТОВАРОДАТЕЛЯ!
  КОРАБА ОСВОБОДЕН, ЦИГАРИТЕ В НЕГО, ПЪТУВАТ СИ ПО ПЪТЯ!
  ИМА ЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  СЪДЪТ Е ОСТАВИЛПОМ.КАПИТАНА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ВЛИЗАНЕ В ТЕРИТОРИАЛНИ ВОДИ НА ДЪРЖАВА БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ!
  МВнР НЕ НАПРАВИЛО НИЩО ПО ВЪПРОСА!
  САМО СКАТ СИ ЧАКА ОБРАТНО ПАРИЧНАТА ГАРАНЦИА, КОЧТО „СЪБРАХА“ ОТ СВОИТЕ СЛУВИТЕЛИ!
  МАЙТАПИ, ГЛУПОСТИ И ПРЕЗРЕНИЕ С ЦЕЛ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ВСЕКИ СРЕЩУ ВСЕКИ, САМО „СКАТ“ И НЕГОВИТЕ „ПОЛИТИЦИ“ ОТ ТАЗИ СЪМНИТЕЛНО ДОБРОНАМЕРЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ!
  МНОГО ЗАБЛУДА СКАТ ДАДОХТЕ ЗА БГ ГРАЖДАНИТЕ!