Български кораб ще пази Черно море от нефтени разливи

Благодарение на искане от страна на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ към Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) в Черно море ще бъде базиран втори кораб за борба с нефтени разливи.

До сега такъв кораб имаше само в Констанца, Румъния и черноморските държави трябваше да разчитат на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море. След предприетите действия от страна на Морска администрация и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията EMSA взе решение да стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави.

maritime.port.bg припомня, че през месец Февруари т.г. във Варна се проведе информационна среща, организирана от EMSA относно условията за кандидатстване в търга.

„Има определен втори кораб за борба с нефтени разливи в Черно море. Това е българският „Enterprise“, съобщи пред maritime.port.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Сергей Църнаклийски. Той коментира, че е постигната огромна победа.

Корабът ще бъде нает за период от 4 години, а стойността на проекта е 4,25 млн. евро. Същинското изпълнение ще започне на 1 Януари 2012г.

Средногодишно се организират по 2 мащабни учения, коментира к.д.п. Църнаклийски. През Март м.г. Варна бе домакин на такова учения.

Това означава, че за допълнителни 8 учения през четиригодишния период EMSA ще отпусне още средства за провеждането им, с което стойността на проекта ще надвиши 4,25 млн. евро.

По думите на к.д.п. Църнаклийски, корабът трябва да бъде готов до 24 часа да се включи в операция. Според него географското разположение на България е основополагащо в случая, предвид желанието на Европейската агенция да бъде покрита акваторията на западното черноморско крайбрежие.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на