Български кораб ще пази Черно море от нефтени разливи

Благодарение на искане от страна на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ към Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) в Черно море ще бъде базиран втори кораб за борба с нефтени разливи.

До сега такъв кораб имаше само в Констанца, Румъния и черноморските държави трябваше да разчитат на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море. След предприетите действия от страна на Морска администрация и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията EMSA взе решение да стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави.

maritime.port.bg припомня, че през месец Февруари т.г. във Варна се проведе информационна среща, организирана от EMSA относно условията за кандидатстване в търга.

„Има определен втори кораб за борба с нефтени разливи в Черно море. Това е българският „Enterprise“, съобщи пред maritime.port.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Сергей Църнаклийски. Той коментира, че е постигната огромна победа.

Корабът ще бъде нает за период от 4 години, а стойността на проекта е 4,25 млн. евро. Същинското изпълнение ще започне на 1 Януари 2012г.

Средногодишно се организират по 2 мащабни учения, коментира к.д.п. Църнаклийски. През Март м.г. Варна бе домакин на такова учения.

Това означава, че за допълнителни 8 учения през четиригодишния период EMSA ще отпусне още средства за провеждането им, с което стойността на проекта ще надвиши 4,25 млн. евро.

По думите на к.д.п. Църнаклийски, корабът трябва да бъде готов до 24 часа да се включи в операция. Според него географското разположение на България е основополагащо в случая, предвид желанието на Европейската агенция да бъде покрита акваторията на западното черноморско крайбрежие.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост